Tienduizenden gepensioneerden moeten plots belastingen betalen: ‘Situatie zo snel mogelijk rechtzetten’

© Internet

In plaats van de fiscale pensioenval op te lossen, heeft de regering een nieuwe val gecreëerd. Tienduizenden gepensioneerden en invaliden die vorig jaar geen belasting betaalden, moeten dat nu wel doen.

Dat bericht De Tijd woensdag.

De federale regering dacht in november dat ze een oplossing voor de fiscale pensioenval gevonden had, schrijft de krant. Die val leidt ertoe dat in sommige gevallen een verhoging van het brutopensioen uitmondt in een lager nettopensioen.

De oplossing geldt al voor de pensioenen die ontvangen zijn in 2017. Sinds december kunnen studiejaren worden afgekocht onder de nieuwe procedure.

‘Maar de correctie van de regering zorgt voor neveneffecten’, berekende de consultant PricewaterhouseCoopers (PwC). ‘Wie een maandelijks brutopensioen ontvangt dat tussen 1.263 en 1.329 euro ligt, kan er tot 100 euro per jaar op vooruitgaan. Maar tienduizenden gepensioneerden met een brutopensioen tussen 1.236 en 1.263 euro, kunnen tot 45 euro per jaar verliezen’, aldus pensioenexpert Pieter Gillemon.

Alleenstaanden die hun pensioen aanvullen met werken, riskeren een nog groter verlies.

Van Overtveldt: ‘Kan niet de bedoeling zijn dat nieuwe pensioenvallen ontstaan’

Het kabinet van minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) wil zo snel mogelijk bekijken hoe een mouw kan worden gepast aan een nieuwe fiscale pensioenval, waardoor tienduizenden gepensioneerden en invaliden die vorig jaar geen belasting betaalden, dat nu plots wel moeten doen..

Het kabinet-Financiën wil de situatie zo snel mogelijk rechtzetten. ‘Het kan niet de bedoeling zijn dat er nieuwe pensioenvallen ontstaan en gepensioneerden er op achteruitgaan. Er moet zo snel mogelijk onderzocht worden hoe neveneffect weggewerkt kan worden’, klinkt het bij Van Overtveldt’s woordvoerder, die tegelijkertijd ook de vorige legislaturen met de vinger wijst. ‘Dit fiscaal systeem is een erfenis van decennialang gebricoleer.’

Partner Content