Terug naar gereguleerde elektriciteitsmarkt

© belga

Volgens Chris De Groof, directeur strategie en duurzame ontwikkeling van Electrabel, gaan we tegen 2020 opnieuw een gereguleerde elektriciteitsmarkt hebben.

De Groof deed zijn uitspraken op de Trends Inside Lunch. “We komen uit een gereguleerde markt, we hebben de liberalisering meegemaakt, en tegen 2020 – dat is heel vroeg – werken we terug in een gereguleerde omgeving. Dat zal een impact hebben op het nucleaire. De back-up capaciteit (centrales die in reserve moeten staan wanneer de productie elders stilvalt) is al gereguleerd, voor hernieuwbare energie is er met de ingrepen in de markt van groenestroomcertificaten de facto ook al regulering.”

De Groof stipte aan dat de liberalisering ervoor heeft gezorgd dat er veel spelers zijn bijgekomen, die elk hun eigen belangen hebben. Dat levert voor België vier regulatoren op. Niet alleen de controleurs, ook de regelgeving verschilt per gewest, wat de zaken soms erg complex maakt. Zo zijn bijvoorbeeld de groene-energiecertificaten in Vlaanderen niet inwisselbaar voor de Waalse, terwijl die voor offshore-windenergie via nog een ander systeem lopen.

Dat heeft een impact op de bevoorradingszekerheid. “Wat wanneer twee miljoen elektrische wagens zich tegelijk gaan quick-chargen (snel opladen, nvdr), bijvoorbeeld tussen 17u en 19u? Daarvoor is de productie van 100 kerncentrales nodig.”

Centrales die beschikbaar moeten zijn om in te spelen op de flexibele hernieuwbare energie, en zelfs centrales die te duur zijn om uit te schakelen, hebben in Duitsland ook al gezorgd voor negatieve energieprijzen, “wat voor de meeste sectoren een nieuw concept is”.

Ten slotte herhaalde De Groof dat Electrabel blijft vasthouden aan het protocolakkoord dat het met de vorige regering Leterme sloot over het sluiten van de oudste kerncentrales, en aan het verzet tegen taks op nucleaire centrales. (LH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content