Studiekosten Antwerpse BAM-tracé al 142 miljoen, Limburgse Noord-Zuid 8 miljoen

© Belga
Simon Demeulemeester Redacteur Knack

Voor het Antwerpse BAM-tracé zijn al 142 miljoen euro aan studiekosten gespendeerd, voor de Limburgse Noord-Zuid 8 miljoen. En dat terwijl er nog lang geen sprake is van een uitvoering van de grote infrastructuurwerken in Vlaanderen.

Voor het Antwerpse BAM-tracé zijn al 142 miljoen euro aan studiekosten gespendeerd, voor de Limburgse Noord-Zuid 8 miljoen. En dat terwijl er nog lang geen sprake is van een uitvoering van de grote infrastructuurwerken in Vlaanderen. Dat berichten Het Belang van Limburg en de Gazet van Antwerpen. De cijfers voor de studie- en advieskosten zijn afkomstig van minister van Openbare Werken Hilde Crevits (CD&V), die daarover een vraag kreeg van parlementslid Lode Vereeck (LDD).

De kosten van de nv BAM, voor de realisatie van het Masterplan in Antwerpen, bedragen 107,5 miljoen euro in de periode 2001-2008. Advies- en studiekosten voor de Oosterweelverbinding namen met 53,8 miljoen de grootste hap uit het budget. De jongste vier jaar kwam daar nog eens 34,5 miljoen euro bij. De grootste kostenpost van de studie- en adviesopdrachten voor de Noord-Zuid, die in 2001 van start gingen, is de N715-projectstudie.

Lode Vereeck zegt in de krant te beseffen dat uitgaven voor studie en advies bij dergelijke omvangrijke projecten onvermijdelijk zijn. “Maar een deel van deze uitgaven is ook te wijten aan de besluiteloosheid van de politiek.” De LDD’er merkt ook op dat de raad van bestuur van de nv BAM in 2012 282.000 euro heeft gekost. Hij pleit ervoor dat de Vlaamse regering de nv BAM laat uitdoven en nieuwe studies zelf toekent.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content