Stijging federale bijdrage nauwelijks voelbaar op energiefactuur
De stijging op 1 januari van de federale bijdragen zal nauwelijks een impact hebben op de energiefactuur.
De federale bijdrage voor zowel elektriciteit als gas stijgt licht vanaf 1 januari 2015. Dat meldt de federale energieregulator CREG op haar website. De stijging zal een zeer beperkte impact hebben voor de energieconsument. De bijdrages vormen maar klein onderdeel van de energiefactuur.
Voor elektriciteit gaat de bijdrage van 2,4714 euro per megawattuur (MWh) in 2014 naar 2,5310 euro. Voor gas is er een stijging van de heffing van 0,6706 naar 0,7959 euro per MWh.
Het jaarlijks elektriciteitsverbruik van een doorsnee gezin wordt op 3.500 kilowattuur (kWh) geschat. De hogere federale bijdrage betekent dus voor een doorsnee gezin in stijging met 0,208 euro. Een doorsnee gezin dat met aardgas verwarmt, verbruikt jaarlijks 23.260 kWh. De hogere federale bijdrag betekent hier een stijging met 2,91 euro.
De federale bijdrages dienen verschillende doelen. Zo wordt er de werking van de CREG mee gefinancierd, maar ook het denuclearisatiefonds gespijsd en er gaat een deel naar verschillende sociale maatregelen.
Hogere distributienettarieven
Zo worden verschillende sociale maatregelen gefinancierd zoals de maximumprijzen voor beschermde klanten en het sociaal energiefonds, waarmee de OCMW’s mensen met energieschulden steunen.
Vrijdag maakt de Vlaamse energieregulator VREG de nieuwe distributienettarieven bekend, en die dreigen fors hoger te liggen. Hierdoor zou de impact op de energiefactuur wel aanzienlijk zijn.
De nettarieven zijn bevroren in 2013-2014, maar de kosten voor de distributienetbeheerders stegen in die periode wel aanzienlijk omdat veel particulieren of bedrijven zonnepanelen geplaatst hebben, en hiervoor subsidies krijgen. De distributienetbeheerders konden die kosten omwille van de bevriezing echter niet doorrekenen. (Belga/NS)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier