Steeds meer mensen volgen loopbaanbegeleiding sinds invoering loopbaancheque

Philippe Muyters © belga

Sinds de invoering van de loopbaancheque vier jaar geleden volgen steeds meer mensen loopbaanbegeleiding. Dat blijkt uit een monitoringsrapport van de VDAB. Vlaams minister voor Werk Philippe Muyters (N-VA), die de cheque destijds invoerde, spreekt van een ‘absoluut succes’.

Een loopbaancheque kost 40 euro en kan ingeruild worden voor vier uur professionele begeleiding, ter waarde van ongeveer 550 euro. Iedereen heeft recht op twee cheques in een periode van zes jaar. Het gebruik van loopbaanbegeleiding is sinds het begin van de loopbaancheques gestegen met 275 procent. Na vier jaar hebben meer dan 63.700 werknemers of zelfstandigen loopbaanbegeleiding gevolgd en zijn er meer dan 84.000 cheques uitgegeven.

Ook het aanbod is sterk gestegen: er zijn intussen meer dan tweehonderd loopbaancentra met 2.138 vestigingen verspreid over Vlaanderen. Ten opzichte van het ‘oude’ systeem van loopbaanbegeleiding is de markt zeven keer groter geworden. De tevredenheid bij de klanten ligt met 85,6 procent algemeen heel hoog en is zelfs jaar na jaar licht gestegen.

‘Ik ben heel erg tevreden dat de loopbaancheques een groot succes zijn geworden. Ik was ook overtuigd van hun meerwaarde en de nood ervan voor onze arbeidsmarkt. We gaan allemaal langer moeten werken, dus is het heel belangrijk dat we dat ook met goesting doen. De loopbaancheque helpt mensen om het nadenken over hun loopbaan te structureren en in het juiste perspectief te plaatsen’, zegt minister Muyters.

Partner Content