Spanje wil jongeren weer aan het werk

© reuters
Bart Osaer Redacteur Trends.be

De Spaanse regering maakt 3,5 miljard euro vrij om de toenemende jeugdwerkloosheid in te tomen.

De Spaanse regering maakt 3,5 miljard euro vrij om de toenemende jeugdwerkloosheid in te tomen.

Premier Mariano Rajoy heeft een pakket van een 100-tal maatregelen klaar om jongeren weer aan de slag te krijgen in het Zuid-Europese land. Een aantal maatregelen werd eerder al aangekondigd, maar dinsdag pas officieel gebundeld voorgesteld.

Er volgen onder meer belastingvoordelen voor jonge freelancers en voor bedrijven die jongeren (twintigers) aanwerven. Jonge zelfstandigen zullen ook minder sociale bijdragen moeten betalen.

Door de langdurige economische kaalslag zit ruim de helft van de Spaanse jongeren – tussen 18 en 25 jaar – zonder werk. Een aantal onder hen heeft intussen de moed om in eigen land werk te vinden opgegeven, en studeert nu Duits en Engels om een baan te vinden in het buitenland.

De werkloosheidsgraad in verhouding tot de volledige actieve bevolking in Spanje is intussen opgelopen tot 26 procent, wat overeenstemt met 5 miljoen werklozen. Met dat percentage noteert Spanje niet enkel de hoogste werkloosheidsgraad sinds de jaren zeventig, maar staat het ook bovenaan de lijst van de Europese Unie.

Premier Rajoy verklaarde dinsdag dat de aangekondigde stimulusmaatregelen voor de economie en de werkgelegenheid zijn plannen om het begrotingstekort terug te dringen naar de EU-normen niet zullen ondermijnen.

De Spaanse overheid knipte al in de begroting door de ambtenarenlonen te verlagen, en beparingen op te leggen in de gezondheidssector en het onderwijs. De besparingen komen hard aan, rekening houdend met de economische krimp met 1,5 procent die Spanje te wachten staat.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content