Spanje vraagt maandag Europese hulp

© reuters

Het noodlijdende Spanje zal Europa maandag formeel om financiële hulp voor haar bankensector vragen.

Uiteindelijk heeft de Spaanse minister van Financiën Luis de Guindos dan toch duidelijk gemaakt wanneer hij precies een verzoek zou indienen. Dat gebeurt – onder druk van de landen van de eurozone – op maandag 25 juni.

De Guindos maakte de aankondiging vrijdag bekend in de marge van een vergadering met zijn Europese ambtgenoten in Luxemburg. Verwacht wordt dat het steunpakket tegen 9 juli groen licht krijgt.

Maximaal 62 miljard euro

De Spaanse banksector lijdt zwaar onder de vastgoedcrisis, waardoor het dringend vers kapitaal nodig heeft. Twee weken geleden raakten de eurolanden het er al over eens 100 miljard te willen lenen om Spanje er bovenop te helpen. Daarop vroeg de Spaanse regering aan twee onafhankelijke auditeurs uit te rekenen hoeveel de bankensector in Spanje eigenlijk nodig had. Die berekening werd donderdag bekendgemaakt. Resultaat: maximaal 62 miljard euro.

3 tot 4 procent rente

Volgens de Guindos wordt gewerkt op basis van parameters, waarbij Spanje een lening op meer dan vijftien jaar zou krijgen met rentevoeten tussen 3 en 4 procent. Eerder op de dag had de minister ook laten uitschijnen dat de optie van een rechtstreekse Europese herkapitalisering van de banken ‘op tafel ligt’. Via een rechtstreekse herkapitalisering zouden de leningen geen impact hebben op de Spaanse schuldpositie. De Europese noodfondsen EFSF en ESM bieden die mogelijkheid op dit moment niet. (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content