‘Slechte begrotingsvooruitzichten gevolg regering-Di Rupo’
Volgens minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) zijn de tegenvallende begrotingsvooruitzichten van de Europese Commissie een erfenis van de regering-Di Rupo. ‘Maar een begrotingsevenwicht in 2018 blijft het doel.’
Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) noemt de tegenvallende begrotingsvooruitzichten die de Europese Commissie dinsdag bekendmaakte een erfenis van de regering-Di Rupo. Het antwoord mag volgens hem hoe dan ook niet worden gezocht in extra belastingen.
Het begrotingstekort in ons land bedraagt volgens de Commissie, bij ongewijzigd beleid, dit jaar 3 procent, volgend jaar 2,8 procent en in 2016 eveneens 2,8 procent. Het begrotingstraject van de regering-Michel voorzag een tekort van 2,1 procent volgend jaar en 1,3 procent in 2016 om in 2018 met het begrotingsevenwicht aan te knopen.
‘Evenwicht in 2018 blijft doel’
De Commissie is dus een stuk minder optimistisch. Ze wijst er onder meer op dat de keuzes van de nieuwe federale regering op het consumentenvertrouwen wegen. “Dit is een erfenis van de regering-Di Rupo, die aantoont dat verandering nodig is”, vindt Van Overtveldt. “We kunnen dit niet in één keer omgooien.” Dat ook het eigen voorgestelde begrotingstraject niet wordt gehaald, wijt de minister aan de tegenvallende economische groei. Een evenwicht in 2018 blijft echter het doel.
‘Arbeidsmarkt herstelt’
De minister trekt zich op aan de jobvooruitzichten van de Commissie, die voorspelt dat de arbeidsmarkt traag herstelt. “De private jobcreatie neemt toe, met 0,4 procent in 2015 en nog eens met 0,6 procent in 2016”, zegt Van Overtveldt. Dat wordt volgens de Commissie evenwel tenietgedaan door het schrappen van banen bij de overheid. “Door de tegenvallende groei is het absoluut noodzakelijk om de concurrentiekracht van onze bedrijven te verhogen”, stelt de N-VA’er. “Als we dat doen, ligt de weg naar groei open.” Volgens Van Overtveldt zijn er geen aanwijzingen dat er een Europese boete zou dreigen voor ons land. (Belga/WB)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier