Sinterklaasakkoord: NSZ en Unizo ontgoocheld over onbelast bijverdienen

© belga

Het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) en ondernemersorganisatie Unizo zijn bijzonder teleurgesteld dat de federale regering amper iets heeft gewijzigd aan de maatregel over onbelast bijverdienen in het akkoord dat ze vrijdagavond gesloten heeft.

Vanaf 20 februari 2018 kunnen werknemers in een viervijfdestelsel en gepensioneerden 500 euro per maand onbelast bijverdienen. NSZ meent dat de maatregel voor oneerlijke concurrentie zorgt voor ondernemers uit de kinderopvang, de bouw, de tuinbouw, het privéonderwijs en de transportsector.

‘Vergiftigd kerstgeschenk’

“De federale regering zal hierdoor zorgen voor een pak extra bedrijven in moeilijkheden en faillissementen”, betreurt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws in een mededeling. Ze spreekt van “een vroeg, maar vooral vergiftigd kerstgeschenk”. NSZ zal nu samen met experts bekijken of er stappen ondernomen kunnen worden tegen de maatregel.

De regering onderschat welke oneerlijke concurrentie dit betekent voor schilders, elektriciens, loodgieters, tuinonderhouders, taxichauffeurs, traiteurs, fitnesscentra en IT-consultants

Johan Bortier (Unizo)

Unizo noemt de aanpassingen van de federale regering aan het systeem van onbelast bijverdienen “miniem”. “De regering legt alle adviezen en oprechte bezorgdheden naast zich neer. We hebben heel concreet uitgelegd hoe dit zal leiden tot oneerlijke concurrentie met zelfstandigen en kleine ondernemingen in tal van sectoren”, zo laat Johan Bortier, waarnemend gedelegeerd bestuurder van Unizo, in een persmededeling horen. “De regering onderschat welke oneerlijke concurrentie dit betekent voor schilders, elektriciens, loodgieters, tuinonderhouders, taxichauffeurs, traiteurs, fitnesscentra, IT-consultants, enzomeer”, benadrukt Bortier.

Unizo is wel positief over de hervorming van de vennootschapsbelasting.

Partner Content