SERV uit kritiek op begrotingsrekening Vlaamse regering
Volgens de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen (SERV) brengt de Vlaamse regering niet alles in rekening bij de begrotingscijfers.
Na enkele moeilijke jaren met begrotingstekorten wil de regering-Bourgeois in 2017 opnieuw aanknopen met een begrotingsevenwicht. Dat zou een jaar vroeger zijn dat de Hoge Raad voor Financiën (HRF) vraagt.
De Vlaamse regering wil daarbij evenwel enkele grote uitgaven uit de begrotingsdoelstelling houden. Het gaat onder meer om de bouwkosten voor het Antwerpse Oosterweelproject. Hetzelfde geldt voor de overgedragen federale investeringsuitgaven voor ziekenhuisinfrastructuur. Samengeteld gaat het in 2017 om een bedrag van 570 miljoen euro. Net als de HRF en het Rekenhof is de SERV het niet eens met die aanpak van de Vlaamse regering.
Volgens de SERV moet de Vlaamse regering alles mee in rekening brengen. Dat zou dan wel betekenen dat de regering op zoek moet naar 743 miljoen euro als ze een nominaal evenwicht wil in 2017. Als de regering mikt op een structureel evenwicht, dus zonder eenmalige maatregelen en conjunctuurschommelingen, zou de inspanning iets kleiner zijn, namelijk 596,5 miljoen euro, maar staat er nog wel een nominaal tekort van bijna 150 miljoen euro op de teller.
De SERV verkiest duidelijk het tweede denkspoor. Een inspanning van 743 miljoen euro zou zelfs ‘onwenselijk’ zijn, luidt het. De SERV stelt in haar advies ook een aanpak van de schulden voor. De Vlaamse schuldenberg loopt de komende jaren op van 25,8 miljard euro (2016) naar 32,1 miljard euro (2021). De SERV stelt voor die schulden vanaf 2018 af te bouwen en wil daarvoor een concreet voorstel uitwerken. (Belga/BO)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier