Schoolverlaters worden opgezadeld met een achterstand van 100.000 dollar tijdens een crisis

Amerikaanse schoolverlaters die tijdens een crisis hun eerste job moeten vinden, krijgen te maken met een langdurige loonachterstand die oploopt tot 100.000 dollar over hun hele carrière. Dat staat te lezen in het Amerikaanse tijdschrift The Atlantic.

Het tijdschrift citeert een onderzoek van Lisa Kahn van de universiteit van Yale naar de gevolgen van recessies op het loon van jonge werknemers. Voor iedere stijging van de werkloosheidsgraad met 1 procentpunt daalde het beginloon van een starter met 7 procent.

De onderzoekster berekende dat schoolverlaters die in volle crisis, begin de jaren ’80, zijn afgestudeerd zelfs een kwart minder verdienden als jongeren die hun carrière starten in goede economische tijden.

Volgens het onderzoek blijft die loonachterstand ook op lange termijn meespelen. Na een 20-tal jaar verdienden die onderzochte schoolverlaters nog steeds 10 procent minder als hun collega’s die in betere tijden waren afgestudeerd.

“Mensen halen meestal niet die loonkloof op door zich binnen een bedrijf op te werken. Een schoolverlater zijn of haar eerste job heeft een zeer grote impact op de carrière”, zegt econoom Austan Goolsbee, die nu lid is van President Obama’s raad van economische adviseurs. “Hoewel ze zich opwerken, werken diegene zich ook op die met meer zijn gestart.”

Lisa Kahn plakt er zelfs een concreet getal op: “Het is alsof iemand die in goede tijden afstudeert en begint te werken, 100.000 dollar meer krijgt in vergelijking met iemand die tijdens een recessie zich op de arbeidsmarkt moet wagen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content