‘Schatkist schrapt schulduitgifte’

© belga

De Belgische schatkist heeft voor april de halfmaandelijkse schulduitgifte geschrapt.

Via een instrument dat de schatkist pas begin dit jaar inzet, kan ze daarbij bij voldoende vraag van institutionele beleggers bestaande schuldlijnen uitbreiden. Dat bericht De Tijd vrijdag op zijn website.

“Dankzij de verbeterde liquiditeit op de secundaire markt, is de interesse deze maand te laag”, verklaart Jean Deboutte, directeur strategie bij de schatkist.

Vrijdag stond voor de vierde keer een zogenaamde ‘optional reverse inquiry auction’ (ORI) op het programma van het Agentschap van de Schuld. De uitgifte van april is evenwel geschrapt.

“Er was niet veel vraag vanuit de markt”, verduidelijkt Deboutte. “Die hangt af van de behoeften van een aantal belangrijke beleggers. Gezien de verbeterde liquiditeit op de secundaire markt, kunnen ze daar nu gemakkelijker terecht om grote posities te verhandelen zonder de koers echt te beïnvloeden.”

Het afblazen van de schuldgifte is geen ramp voor de schatkist. Het Agentschap van de Schuld moet dit jaar 34 miljard euro schuld financieren. Daarvan is na 3,5 maanden al 18,2 miljard ingevuld, wat dus neerkomt op 53,5 procent van de financieringsbehoefte. Overigens is het maximumbedrag dat een ORI kan ophalen beperkt tot 500 miljoen euro. (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content