Rijkste 10 procent bezit bijna helft van Belgisch vermogen
De rijkste 10 procent Belgen bezit bijna de helft van het vermogen in ons land.
Anderzijds bezit de minst vermogende helft maar 8,8 procent daarvan. Dat schrijft Oxfam Solidariteit op basis van de Global Wealth Database van Crédit Suisse, waarin onder meer cijfers van de ECB zijn verwerkt en waarover De Standaard en Le Soir maandag schrijven.
De ongelijkheid is in ons land wel minder groot dan in de rest van de eurozone.
De ongelijkheid is in ons land wel minder groot dan in de rest van de eurozone: uit onderzoek van de ECB bleek onlangs dat de rijkste 10 procent Europeanen 51,2 procent van de totale rijkdom bezit, terwijl op globaal niveau 1 procent van de wereldbevolking meer bezit dan alle anderen.
Toch spreken de Belgische cijfers tot de verbeelding. De rijkste 10 procent van de Belgen (ruim 1 miljoen personen) bezitten samen ongeveer 1.043 miljard euro. De minst vermogende helft (5,5 miljoen mensen) bezit zo’n 208 miljard euro. “Alarmerend”, vindt Oxfam, dat zijn rapport publiceerde aan de vooravond van het Wereld Economisch Forum in het Zwitserse Davos. Albert Frère, die in zijn eentje goed is voor 6,2 miljard euro, bezit meer dan de 2 miljoen minst vermogende Belgen samen.
Gevaar voor de samenleving
Uit het onderzoek blijkt ook dat de acht rijkste mannen ter wereld samen bijna evenveel bezitten als de armste helft van de wereldbevolking. Daarmee was de kloof tussen arm en rijk nog nooit zo groot, zegt Oxfam. De ontwikkelingsorganisatie waarschuwt dat de groeiende ongelijkheid tot instabiliteit kan leiden.
Het onderzoek toont aan dat Bill Gates, Amancio Ortega, Warren Buffett, Carlos Slim, Jeff Bezos, Mark Zuckerberg, Larry Ellison en Michael Bloomberg het afgelopen jaar samen 426 miljard dollar bezaten. De armste helft van de bevolking, goed voor 3,6 miljard mensen, beschikte over 409 miljard dollar.
De gegevens maken duidelijk dat de ongelijkheid blijft toenemen. Een jaar eerder waren het immers nog de 62 rijkste mensen ter wereld die samen evenveel bezaten als de armste helft. “Ongebreidelde groeiende ongelijkheid dreigt die onze samenlevingen te verscheuren”, zo waarschuwt Oxfam. “Het verhoogt de criminaliteit en onveiligheid, en ondermijnt de strijd tegen armoede. Het laat meer mensen in angst en minder mensen in hoop leven”, aldus de ngo.
Volgens Oxfam verrijken de rijkste en grootste multinationals zich ten koste van het algemeen belang, en gebruiken ze agressieve methoden om belastingen te ontduiken. De organisatie bekritiseert ook de neiging van bedrijven om de winsten van hun aandeelhouders te maximaliseren. In het Verenigd Koninkrijk ging bijvoorbeeld in 1970 tien procent van de opbrengsten naar de aandeelhouders, terwijl dat vandaag 70 procent is.
Oxfam roept regeringen op samen te werken, in plaats van elkaar te beconcurreren, om zo tot eerlijke belastingen en eerlijke lonen te komen, en het milieu te beschermen. Ze moeten technologie aanwenden om de ongelijkheid te verhinderen, en de onbetaalde zorgtaken van vrouwen meten beter erkend worden, aldus het rapport.