Reynders wil notionele intrestaftrek niet afschaffen en houdt niet vast aan begrotingsevenwicht

© belga

MR-vicepremier Didier Reynders past ervoor om de notionele intrestaftrek af te schaffen voor een verlaging van de vennootschapsbelasting tot 20 procent.

Reynders vindt ook dat de terugkeer naar het begrotingsevenwicht niet per se in 2018 moet, maar gerust één of twee jaar later mag, als er intusen maar verder hervormd wordt. Dat zegt hij in interviews met Het Laatste Nieuws, De Morgen en La Libre Belgique.

Aantrekken grote bedrijven

“Laat ons waakzaam zijn en verder gaan met het ondersteunen en aantrekken van grote bedrijven. We moeten opletten dat we hen vijandige boodschap uitsturen”, zegt Reynders. Hij merkt op dat veel kmo’s afhangen van multinationals.

“Bij Caterpillar werken 2.200 mensen, maar er staan 6.000 jobs op de helling. Waar zitten die andere 3.800? Bij toeleveranciers. Wel, dat zijn geen multinationals, hé. Dat zijn vele kmo’s. En van veel kmo’s is het succes onder meer te danken aan multinationals. Het is trouwens echt niet zo dat alleen grote spelers van de notionele intrestaftrek gebruikmaken. Honderden Belgische kmo’s konden de financiële crisis maar doorkomen, dankzij de notionele intrestaftrek. Vraag dat maar eens aan Unizo“, aldus Reynders in Het Laatste Nieuws.

Reynders wil de vennootschapsbelasting wel verlagen, maar alleen als er een reële positieve impact is. “We moeten voorbij de slogans en bekijken wat dit concreet als resultaat zou geven”.

De MR-vicepremier houdt niet vast aan een begrotingsevenwicht in 2018, als er maar hervormd wordt zodat er in de toekomst geen nieuwe tekorten ontstaan. “Veel belangrijker is de manier waarop we dat doen, met duurzame hervormingen. Je bent niks met een begroting in evenwicht die tegen 2030 opnieuw begint te ontsporen doordat bijvoorbeeld de pensioenen niet hervormd zijn.” (Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content