Reynders: ‘Nauwere samenwerking met Ivoorkust moet deuren openen voor Belgische bedrijven’

Minister Reynders en prinses Astrid bij vicepresident Daniel Kaplan Duncan en zijn vrouw © Belga

België en Ivoorkust gaan in de toekomst nauwer samenwerken. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) aangekondigd in de marge van de Belgische handelsmissie in Abidjan. Er komt een ‘memorandum of understanding’ voor nauwer politiek en economisch overleg, wat voor Belgische ondernemingen de deuren moet openen naar de hele West-Afrikaanse markt.

Minister Reynders werd maandagmiddag door vicepresident Daniel Kaplan Duncan ontvangen op het presidentieel paleis in Abidjan. Ook de andere meegereisde ministers en prinses Astrid waren daarbij aanwezig.

De Belgische delegatie sprak na afloop van een ‘efficiënte ontmoeting’. Beide landen kwamen overeen om in de toekomst nauwer te gaan samenwerken op politiek en economisch vlak, want ‘we moeten ook denken aan het vervolg van de samenwerking, na de missie’, aldus Reynders.

Concreet komt er een gemengde commissie van Belgen en Ivorianen, die de handelsmissie verder moet opvolgen en moet onderzoeken of er een mogelijkheid is om in de toekomst samen missies te ondernemen in heel West-Afrika. Belgische bedrijven profiteren zo van het regionale gewicht van Ivoorkust – de economische drijfveer van de regio – om ook andere markten, zoals de Malinese en Burkinese, aan te boren.

Het gaat om een eerste soortgelijke samenwerking tussen de Ivorianen en ons land. België is de tweede Europese handelspartner voor Ivoorkust, vooral actief in transport, logistiek en de voedingsindustrie, ‘maar er zijn nog veel sleutelsectoren waarin we onze gezamenlijke activiteiten kunnen ontwikkelen’, verklaarde Reynders.

De 200-koppige Belgische delegatie is nog tot woensdag in Abidjan. Dinsdag staan onder meer een bezoek aan VITIB (Village des Technologies de l’Information et de la Biotechnologie de Côte d’Ivoire) en een bezoek aan de terminal van SEA-Invest in de haven op het programma.

Partner Content