‘Regering Michel bespaart 50 miljoen op windmolensubsidies’

© Imageglobe/Karl Van Ginderdeuren

De regering-Michel heeft een akkoord over een nieuw subsidiesysteem voor windmolenparken op zee. De bedrijven krijgen minder subsidies. Dat levert tegen 2021 -als alle windmolenparken gebouwd zijn- een gecumuleerde besparing van 50 miljoen euro op.

Dat schrijft De Tijd.

“We hebben een evenwichtig akkoord bereikt, waarmee we investeerders niet afschrikken”, vernam de krant in regeringskringen. Het akkoord zou worden bekrachtigd op de ministerraad.

De verlaging van de subsidies voor de offshore-windmolens moet verhinderen dat de elektriciteitsfactuur verder zou oplopen. Eerder voerde de Vlaamse regering een taks van 100 euro in om de put van de oversubsidiëring van de zonnepanelen te dempen. Voor de subsidies voor de windmolenparken op zee zouden bedrijven die voor 1 januari 2017 hun financieel plan klaar hebben, kunnen blijven rekenen op een gegarandeerde opbrengst van 138 euro per megawattuur stroom. Maar als de windmolens meer dan gemiddeld draaien, krijgen ze minder subsidies. Windmolenparken die pas later worden gebouwd, krijgen nog maximaal 132 euro per megawattuur stroom gegarandeerd.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content