Patrick Claerhout
Regering maakte foute keuze over BNP Paribas Fortis
“Het uitzonderlijk dividend dat BNP Paribas Fortis betaalt aan zijn Franse moedermaatschappij bewijst dat België nog altijd een wingewest is voor Frankrijk”, schrijft Patrick Claerhout, redacteur bij Trends.
BNP Paribas Fortis gaat een uitzonderlijk dividend van meer dan 2 miljard euro uitbetalen aan zijn Franse moedermaatschappij. De Belgische bank heet overgekapitaliseerd te zijn, terwijl BNP Paribas best wat centen kan gebruiken nadat ze vorig jaar voor 9 miljard dollar boetes moest betalen aan de Amerikaanse overheid.
“Ondanks vele mooie woorden en wat spierballengerol van onze politici is België nog altijd een wingewest voor Frankrijk”
De dividenduitkering moet nog worden goedgekeurd op een buitengewone algemene vergadering, maar die beslissing is een formaliteit. Sinds eind 2013 is BNP Paribas Fortis immers een 100 procentfiliaal van BNP Paribas. Het was toenmalig minister van Financiën Koen Geens die besliste om de 25 procent-blokkeringsminderheid van de Belgische staat in de grootste Belgische bank te verkopen.
Het was er Geens toen veel aan gelegen om de Belgische staatsschuld onder de symbolische grens van 100 procent van het bbp te duwen. Maar daden ingegeven door symboliek zijn achteraf bekeken vaak niet de meest verstandige. Door allerlei zaken is de Belgische staatsschuld intussen alweer gestegen tot 105 procent van het bbp.
België kreeg 3,25 miljard euro voor zijn belang in de grootste bank van het land. Een peulschil, aldus critici, de Belgische bank was duidelijk meer waard. In het licht van het uitzonderlijk dividend dat nu wordt uitgekeerd krijgen zij overschot van gelijk. De regering maakte eind 2013 duidelijk de foute keuze.
Minister Geens verdedigde zijn beslissing door te verwijzen naar de 10,3 procent die de Belgische staat bezit in moedermaatschappij BNP Paribas. “Op die manier behouden we onze invloed in de bank”, zei hij in een parlementaire commissie. De realiteit is dat de twee Belgische bestuurders zichzelf beschouwen als onafhankelijke bestuurders en in Parijs totaal geen gewicht in de schaal leggen.
Er was een tijd dat België een wingewest was voor Frankrijk, waarbij geld systematisch over de grenzen gesluisd werd. Ondanks vele mooie woorden en wat spierballengerol van onze politici is er blijkbaar weinig veranderd. Als het de bedoeling was invloed uit te oefenen op beslissingen die ons land aanbelangen, had de Belgische overheid beter zijn blokkeringsminderheid in BNP Paribas Fortis behouden. Nu moeten we hopen dat er via het dividend van BNP Paribas toch nog iets terugvloeit naar België.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier