Regering broedt op btw-verlaging voor elektriciteit

© Belga

De regering denkt aan een verlaging van de BYW op elektriciteit als een maatregel om de economie te stimuleren.

In de zoektocht naar maatregelen om de economie te stimuleren, broedt de regering-Di Rupo op een btw-verlaging voor elektriciteit van 21 naar 6 procent. Dat komt de koopkracht ten goede en remt de inflatie, waardoor de lonen minder snel stijgen, is te horen in regeringskringen. Dat melden De Tijd en L’Echo.

Het idee komt van SP.A-vicepremier Johan Vande Lanotte. Eerst lag het scenario op tafel om de btw te verlagen op elektriciteit én gas. Maar daar hing een prijskaartje aan vast van 100 miljoen euro. Bovendien zou dan ook een btw-verlaging op stookolie moeten worden toegekend, waardoor de kosten helemaal uit de pan zouden swingen.

Iedereen gebruikt elektriciteit

Daarom wordt de reikwijdte beperkt tot elektriciteit. “Iedereen gebruikt elektriciteit”, klinkt het in regeringskringen. De kostprijs van een btw-verlaging voor elektriciteit wordt geraamd op 56 miljoen euro.

Vande Lanotte trekt binnen het kernkabinet alle registers open om aan te tonen dat de terugverdieneffecten groot zijn. “Het gaat om een maatregel met een beperkte kostprijs maar met een grote impact”, luidt het socialistische mantra.

Koopkracht

De impact zou vergelijkbaar zijn met een lastenverlaging van 500 miljoen euro. Er is een impact op de koopkracht, de concurrentiekracht en de werkgelegenheid.

Voor de financiering van het relanceplan wordt gelonkt naar de extra inkomsten uit de fiscale regularisatie. Die zal dit jaar ruim 300 miljoen euro meer opbrengen dan verwacht. Door een deel van die inkomsten in 2014 te boeken, kan het plan gefinancierd worden. (Belga/EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content