Ralph Hamers (ING België): ‘Dezelfde regels voor iedereen, graag’

© belga

Ralph Hamers, de Nederlandse directievoorzitter van ING België, dringt in een interview in Trends aan op een harmonisering van de depositogarantieregeling op Europees niveau: “Er bestaat geen level playing field voor alle banken in België”

Precies een jaar geleden nam de Nederlander Ralph Hamers het roer van ING België in handen. De schuldencrisis zorgde voor onverwacht hoge afschrijvingen op Grieks staatspapier, maar commercieel draait de bank goed. De spaardeposito’s groeiden in 2011 met 3 miljard euro aan en de kredietverstrekking steeg met 12 procent.

In een interview met Trends klaagt Hamers aan dat er geen level playing field is voor de banken die in België actief zijn: “Er zijn statutaire verschillen, en daarmee samengaand verschillen in belastingdruk voortkomende uit het depositogarantiestelsel.”

U doelt op Rabobank en Deutsche Bank, die in België bijkantoren van hun moedermaatschappij zijn en daardoor afhangen van respectievelijk het Nederlandse en het Duitse depositogarantiestelsel?

Hamers: “Ik noem geen namen. Ik vind alleen dat in een markt iedereen volgens dezelfde regels moet kunnen spelen.”

Banken die Belgische spaargeld ophalen zouden moeten bijdragen aan het Belgische depositogarantiestelsel?

Hamers: “Je kunt daar op verschillende manieren naar kijken, maar dat laat ik aan de toezichthouders over. De kern van de zaak voor mij is dat iedereen dezelfde spelregels volgt, en dat mogen nationale zijn, maar liefst Europese. Ik ben voorstander van een harmonisering op Europees niveau. Nu zijn er onderling te grote concurrentieverschillen. De bijdrage van de Belgische banken aan het nationale depositogarantiestelsel verschilt van de bijdrage van een bijkantoor aan het depositogarantiestelsel in het thuisland. Hoewel de bescherming voor alle klanten in de EU gelijk is, is de bijdrage door de banken dat niet.”

Verwacht u nog significante marktverschuivingen in België?

Hamers: “Niet meteen. Bepaalde banken, zoals ING, groeien en zullen blijven groeien. Ook sommige kleinere banken boezemen vertrouwen in en doen het goed. Maar echt grote verschuivingen verwacht ik pas als de Belgische regering beslist om van Belfius weer een privébank te maken. Dat kan de aanzet zijn voor ingrijpende veranderingen. Dat wordt een nieuw moment voor de Belgische bancaire markt. Waar komt Belfius terecht? Op de beurs? Of bij een strategische speler? En zo ja, wie wordt dat dan?”

Patrick Claerhout

Lees het volledig interview met ING-topman Ralph Hamers in Trends van deze week.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content