Qatar gaat gasproductie met 30 procent verhogen

Doha in Qatar. © Reuters

Qatar is van plan om zijn gasproductie de komende jaren met nog dertig procent op te drijven. Dat is bekendgemaakt door het hoofd van het overheidsbedrijf Qatar Petroleum (QP). De kleine Golfstaat is nu al wereldwijd de grootste exporteur van vloeibaar aardgas (LNG).

Het is de bedoeling om tegen 2024 aan een jaarlijkse productie van 100 miljoen ton aardgas te komen, zo verklaarde QP-topman Saad al-Kaabi op een persconferentie in de Qatarese hoofdstad Doha. “Dit nieuwe project zal de positie van Qatar (als gasexporteur) verstevigen.”

Samenwerking met internationale ondernemingen

Momenteel is Qatar al goed voor een productie van 77 miljoen ton aardgas per jaar. De beslissing over de productieverhoging komt er op een moment dat Qatar fors onder druk wordt gezet door de andere Golfstaten. Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten, Bahrein en ook Egypte hebben Qatar er vorige maand van beschuldigd het terrorisme te ondersteunen. Ze hebben hun grens met Qatar gesloten en dreigen met verdere sancties.

Kaabi benadrukt dat hij de productieverhoging wil doorvoeren in samenwerking met internationale ondernemingen. Maar als de druk van Saoedi-Arabië en zijn partners een samenwerking in de weg staat, zal Qatar op eigen houtje doorgaan met de productieverhoging, zo klinkt het.

Partner Content