Procureur-generaal over Optima-dossier: ‘Ik zal erover waken dat er geen politieke beïnvloeding is’

Erwin Dernicourt © belga

Het parket-generaal van Gent buigt zich over het onderzoek naar de onregelmatigheden bij de financiële dienstverlener Optima.

Het gerechtelijk onderzoek naar Optima blijft in handen van het parket van eerste aanleg, maar het Gentse parket-generaal gaat de gevoelige zaak mee volgen. Dat meldt de nieuwe procureur-generaal Erwin Dernicourt aan De Tijd.

De Gentse afdeling van het parket Oost-Vlaanderen startte een gerechtelijk onderzoek naar de onregelmatigheden bij de financië dienstverlener Optima Bank, die zich eerder deze maand genoodzaakt zag het faillissement aan te vragen.

Ook binnen regeringskringen werd aangestuurd op een parlementaire onderzoekscommissie die de politieke banden met Optima moet onderzoeken.

“Daarom nemen we als parket-generaal onze verantwoordelijkheid”, aldus de procureur-generaal in een toelichting aan De Tijd. Zo wil het parket-generaal vermijden dat het onderzoek te lang aansleept. Het is niet de bedoeling dat de zaak-Optima na acht jaar nog altijd niet voor de rechter ten gronde is gekomen, ‘zoals de zaak-Fortis in Brussel’, luidt het.

Hoewel het parket-generaal van Gent niet de taak heeft om het volledige onderzoek over te nemen van het parket van eerste aanleg, wil de procureur-generaal erover waken dat de ‘juiste focus’ wordt gelegd. Dernicourt wil er voorts op toezien dat er geen politieke beïnvloeding is. In dat verband komt de omstreden rol van de Gentse burgemeester Daniël Termont (sp.a) in het Optima-dossier ter sprake. Termont zou naar verluidt telefonisch contact opgenomen hebben met de procureur in de zaak-Optima.

“De exacte omstandigheden ken ik nog niet. Ik kan me best inbeelden dat het voor de burgemeester belangrijk was dat zijn positie in deze zaak opgehelderd wordt. Maar hij mocht er wel van uitgaan dat wij alles zullen onderzoeken wat we moeten onderzoeken”, antwoordt Dernicourt.

Erwin Dernicourt volgde begin dit jaar Anita Harrewyn op als procureur-generaal bij het hof van beroep in Gent. Eerder was hij medewerker van het kabinet van minister van Justitie Koen Geens (CD&V).

(DT/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content