President Obama verdedigt Amerikaans relanceplan van 787 miljard dollar

De Amerikaanse president Barack Obama heeft woensdag, exact een jaar na de lancering ervan, zijn relanceplan van 787 miljard dollar verdedigd. Dankzij het plan kon een tweede Grote Depressie in de VS vermeden worden, luidde het. Obama erkende wel dat heel wat Amerikanen de effecten ervan niet hebben gevoeld.

Obama benadrukte dat dankzij het relanceplan twee miljoen banen gered of gecreëerd werden. “Het is grotendeels dankzij het relanceplan dat een nieuwe Grote Depressie (zoals in de jaren dertig) geen mogelijkheid meer is”, aldus Obama. “We hebben actie ondernomen. Hadden we dat niet gedaan, zou dat tot een ramp geleid hebben.”

“Miljoenen Amerikanen zijn nog werkloos”

Obama gaf wel toe dat veel Amerikanen de indruk kunnen hebben dat het plan niet gewerkt heeft, omdat de werkloosheidsgraad hoog blijft en omdat de heropleving van de arbeidsmarkt traag belooft te gaan. “Miljoenen Amerikanen zijn nog werkloos. Miljoenen anderen hebben het moeilijk om de eindjes aan elkaar te knopen. Men heeft niet de indruk dat er een heropleving is. Dat begrijp ik”, aldus nog de Amerikaanse president.

Critici noemen het relanceplan geldverspilling, waardoor het overheidsdeficit van de VS in 2009 is opgelopen tot meer dan 10 procent van het bruto binnenlands product (bbp).

Budget relanceplan nog niet volledig gespendeerd De koffer van het relanceplan is nog niet leeg. Ongeveer 250 miljard dollar aan steunmaatregelen en 119 miljard dollar aan belastingsverlagingen zijn nog niet gespendeerd.

Journalisten van de Propublica, een Amerikaanse non-profit opgericht door een oud-hoofdredacteur van The Wall Street Journal, hebben onderzocht hoe snel de maatregelen van het relanceplan in werking zijn getreden.

Zo is 95 procent van de steunmaatregelen in het energiebeleid nog niet afgerond, waarvan de helft de van de projecten nog niet is opgestart. De maatregelen in het relanceplan voor het energiebeleid bedragen 45 miljard dollar.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content