Panama Papers: Schäuble wil harde aanpak belastingontduiking

© reuters

De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble werkt aan een tienpuntenplan om belastingontduiking en witwaspraktijken in belastingparadijzen moeilijker te maken.

De Duitse minister van financiën Wolfgang Schäuble pleit voor een harde en consequente aanpak van landen en bedrijven die niet de vereiste transparantie aan de dag willen leggen om de wereldwijde witwaspraktijken te beteugelen.

In een interview met de Duitse televisiezender ARD kondigde Schäuble een tienpuntenplan aan in een reactie op de Panama Papers, het groot internationaal journalistiek onderzoek naar offshore-constructies.

“Er wordt hard aan gewerkt,” beklemtoonde Schäuble zondagavond in een gesprek met ARD.

Concreet wil Schäuble dat een wereldwijd registers worden ingevoerd die tonen wie de begunstigde is van een brievenbusmaatschappij. Die registers moeten vervolgens met elkaar verbonden worden om makkelijker gegevens te kunnen uitwisselen. Weigert een bepaald land mee te werken aan die registers, dan volgen er sancties en komt het land op een zwarte lijst terecht.

Een volledig verbod op brievenbusmaatschappijen maakt geen deel uit van het tienpuntenplan van de Duitse minister van Financiën, omdat dat niet haalbaar blijkt. “Klinkt mooi, maar het werkt niet”, aldus Schäuble.

Panama zelf maakt wel deel uit van het tienpuntenplan. Als het land niet ten volle meewerkt aan de strijd tegen de witwaspraktijken, dan mogen bepaalde financiële instellingen die zetelen in Panama zich aan een internationale boycot verwachten, zo luidt de waarschuwing.

De ministers van Financiën van de leidende industriële en opkomende landen (G20) beraden zich nog deze week in Washington over de wijze waarop de transparantie tussen de landen onderling kan worden uitgewerkt. (BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content