Overzicht: De voorstellen en toegevingen van Tsipras, in ruil voor 53,3 miljard euro

Een manifestant voor het Grieks parlement © REUTERS

Het werd her en der als een capitulatie omschreven: het hervormingsvoorstel dat de Griekse regering naar Brussel stuurde bevat vele van de maatregelen die de bevolking zondag in een referendum heeft afgewezen. De mogelijkheid tot vervroegd pensioen wordt grotendeels weggewerkt, de btw in de horeca gaan omhoog. In ruil hoopt de regering op 53,5 miljard euro aan nieuwe noodleningen.

Het voorstel, dat erop gericht is Griekenland in de eurozone te houden, werd ruim op tijd overgemaakt, bijna 2,5 uur voor de deadline naar Brussel gestuurd, zij het zonder de nodige officiële handtekeningen, die later inderhaast moesten worden toegevoegd.

De Griekse regering had urenlang over de voorstellen vergaderd, en legt ze vandaag vrijdag voor aan het parlement.

Pensioenen

Het hervormingsvoorstel voorziet dat in 2016 één procent van het BNP bespaard zal worden op pensioenen.

De vervroegde pensioenen worden snel afgebouwd.

De solidariteitsbonus voor gepensioneerden wordt tegen 2019 afgebouwd.

De pensioenleeftijd gaat naar 67 of 62 met een loopbaan van 40 jaar. Het gaat iets trager dan de schuldeisers hadden gevraagd maar veel trager is het niet.

Belastingen

De btw in de horeca verdubbelt bijna tot 23 procent (13 procent voor hotelovernachtingen).

Medicijnen, boeken en theatertickets blijven op 6 procent belast.

Belastingvoordelen voor eilanden (op dit ogenblik 30 procent) worden afgeschaft, met uitzonderingen voor de kleinere, verder afgelegen eilanden. Dat zou geleidelijk aan gaan, want dit is een harde noot voor Tsipras. Zijn radicaal rechtse coalitiegenoten van de Onafhankelijke Grieken zou het hier immers erg moeilijk mee hebben.

Er komt een verhoogde belasting op de scheepvaartmaatschappijen en een luxe taks op pleziervaartuigen.

Leger

Er wordt dit jaar 100 miljoen op het leger bespaard en volgend jaar 200 miljoen (dat blijft achter bij de 400 miljoen besparingen die de schuldeisers eind juni hadden voorgesteld).

De hele inspanning, besparingen plus extra taksen, wordt geraamd tussen 10 en 13 miljard euro.

Vele van de voorstellen liggen in de lijn van wat de bevolking bij referendum heeft afgewezen. Is het dan een capitulatie in het licht van bijna omvallende banken en een dreigende Grexit?

De meningen zijn verdeeld.

De linkervleugel van regeringspartij Syriza en de Communistische Partij hebben afwijzend op het hervormingsvoorstel gereageerd. De communisten organiseren vandaag een manifestatie tegen ‘het barbaars memorandum’.

Panagiotis Lafazanis, leider van de linkervleugel van Syriza, zei dat dit plan ‘geen hoop geeft voor een economische doorbraak’.

Zoe Konstantopoulou, voorzitter van het parlement, verklaarde voor de precieze maatregelen bekend werden, dat ‘geen besparingsplan door het parlement zal geraken’.

De Griekse regering hoopt aan het voorstel nieuw geld en een schuldherschikking over te houden.

In een document dat bij het Grieks parlement werd ingediend, staat volgens het persagentschap AP dat men 53,5 miljard euro aan vers geld in een nieuw reddingsplan verwacht.

(RR/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content