Overuren kloppen in horeca wordt makkelijker

De pakkans blijkt bij gerichte controles erg groot te zijn. © Getty Images/iStockphoto

Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) gaat de wet aanpassen voor horeca­zaken met een witte kassa. De voorwaarde dat het personeel alleen overuren mag doen bij uitzonderlijke drukte, valt weg.

Bij de introductie van de witte kassa werden al maatregelen genomen om de loonkosten in de horeca naar beneden te krijgen. “Zo mag personeel jaarlijks 360 uren ­extra presteren, zonder dat dit belast is”, zegt ­minister Peeters.

Maar er is een probleem, aldus Peeters. Volgens de ­arbeidswetgeving kunnen overuren alleen als er een “buitengewone vermeerdering” is van werk, die je vooraf moet aanvragen, of bij “onvoorziene noodzakelijkheden”, die je achteraf moet melden.

Voorwaarde schrappen

De toepassing van die voorwaarden “verloopt niet altijd even vlot”, aldus Peeters. Zo denken uitbaters soms dat zomerse drukte op een terras telt als buitengewone drukte, terwijl dat niet zo is. Daarom schrapt Peeters nu de voorwaarde van buitengewone drukte. De werknemer moet alleen elke zes maanden zijn akkoord geven dat hij overuren wil doen.

Peeters voert daarmee een voorstel uit van zijn collega Philippe De Backer, staatssecretaris voor Bestrijding van de sociale fraude. Die lanceerde in februari van dit jaar al het voorstel om in de horeca overuren zonder motief toe te kennen om zo de sector meer flexibiliteit te gunnen. “Peeters maakt nu werk van ons voorstel”, klinkt het bij kabinet-De Backer.

Partner Content