‘Overheid is duur omdat regelgeving te complex is’

Volgens Frank Robben, administrateur-generaal van de Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid, is er ondanks een federale minister voor administratieve vereenvoudiging nog geen enkele vereenvoudiging van de regelgeving geweest.


‘Overheid is duur omdat regelgeving te complex is’. Dat zegt Frank Robben, de administrateur-generaal van de Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid.
Robben gelooft niet dat je met ICT en e-government flinke overheidsbesparingen kan doorvoeren, als de politici er niet eerst voor zorgen dat de regelgeving minder complex wordt gemaakt. Hij reageert daarmee op het voornemen van de topambtenaren om dubbel zoveel te besparen als de regering vraagt. In ruil mogen ze van de federale regering investeren in e-government.

“Computers programmeren kost ook geld. Als je je computerprogramma’s om de haverklap moet aanpassen, dan is dat een grote kost voor het onderhoud. Ooit werd bijvoorbeeld vergeleken wat de kost is van een RSZ-aangifte mét een regering en één zonder regering. Mét en zonder wijzigende regelgeving dus. Wel, het kostte 10 procent minder aan onderhoud als we geen regering hadden.”

Ondanks een federale minister/staatssecretaris voor administratieve vereenvoudiging stelt Frank Robben onomwonden dat er nog geen enkele vereenvoudiging van de regelgeving is geweest. “Ik doe een oproep aan de politici, maak het eenvoudig,” laat Frank Robben duidelijk verstaan.

“Als je ziet hoe complex de fiscaliteit is, als je ziet hoe ingewikkeld het systeem van de werkloosheidsuitkeringen is… Ik hoop dat de politici dit momentum gebruiken om de complexiteit aan te pakken.”

Robben zegt het niet met zoveel woorden, maar hij lijkt zijn hart vast te houden in verband met de staatshervorming. “We weten helemaal nog niet hoe die zal uitgevoerd worden. Wat het kindergeld betreft , zou het kunnen dat we belanden bij drie verschillende systemen. ” En dat is niet bepaald eenvoudiger.

Bekijk het fragment
In Z-Talk Goossens praat Frank Robben ook uitgebreid over eHealth, het elektronische patiëntendossier, dat in de maak is. Achter de schermen wordt de weerstand van onder meer artsen en patiëntenorganisaties millimeter per millimeter weggewerkt. Voor Frank Robben, de baas van eHealth, mag het allemaal wat sneller gaan. Hij geeft een stand van zaken weer. (V.G.) Z-Talk Goossens, het hele weekend lang op Kanaal Z vanaf zaterdagochtend 11 uur. Bekijk nu al de volledige aflevering online.

Volg Z-Talk Goossens ook op twitter: @vegoossens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content