‘Oude schenkingstarieven waren bijna onteigening’
De Vlaamse regering heeft net voor de paasvakantie beslist de tarieven voor een schenking van onroerend goed fors te verlagen, ook al ging ze hiermee in tegen een negatief advies van de Inspectie van Financiën. Minister Turtelboom verdedigt de keuze.
Bij de oude schenkingstarieven voor onroerend goed, tot 80 procent, kon je bijna niet meer spreken van een belasting, en zat je niet ver meer af van een onteigening. Dat zei Vlaams minister van Financiën Annemie Turtelboom (Open VLD) op Radio 1 ter verdediging van de nieuwe tarieven.
De Vlaamse regering heeft net voor de paasvakantie beslist de tarieven voor een schenking van onroerend goed fors te verlagen, hoewel het voorstel op een negatief advies van de Inspectie van Financiën botste, meldde De Tijd.
De lagere schenkingsrechten zijn slecht nieuws voor de Vlaamse begroting, waarschuwt de financiële waakhond. Dat staat haaks op het uitgangspunt van de Vlaamse regering, die hoopt op extra geld in het laatje.
“Bij de verlaging van de schenkingsrechten voor roerende goederen, in 2003, maakte de Inspectie ook al de opmerking dat de inkomsten onzeker zouden zijn”, reageert Turtelboom. Ik begrijp dat ook, er bestaan immers geen marktonderzoeken. Net daarom hebben we heel veel gesprekken gevoerd op het terrein.”
De opbrengst van de maatregel wordt in de begroting geschat op meer dan 50 miljoen euro per jaar. “Ik ben vrij zeker van onze berekening”, zegt Turtelboom. “We zien dat er vandaag bijna niet geschonken wordt. We kunnen geen lagere opbrengsten hebben dan vandaag.”
‘Gissingen’
De Inspectie van Financiën wijst er ook op dat de budgettaire effecten waar Turtelboom van uitgaat “louter gissingen zijn die op generlei wijzen worden onderbouwd”. De waakhond stelt voorts dat in een moeilijke budgettaire context een voorzichtig fiscaal beleid nodig is, terwijl het voorstel “ontegensprekelijk een verhoogd risico qua fiscale ontvangsten op korte en middellange termijn in zich draagt”.
Na het advies heeft de Vlaamse regering haar beslissing volgens De Tijd aangepast voor de hoogste schijf in niet-rechte lijn, maar aan de andere tarieven werd niets veranderd.
(Belga/RR/SD)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier