Opmerkelijk: olieprijs daalt ondanks spanningen tussen Israël en Iran

John Kirby
John Kirby © Getty Images

Na de Iraanse aanval op Israël was het ook uitkijken hoe de olieprijs zou reageren. Die blijkt maandagochtend, tijdens de vroege Aziatische handel, iets teruggevallen ondanks de spanningen in het Midden-Oosten.

De voorbije week was de olieprijs al flink gestegen in afwachting van een tegenreactie van Iran tegen Israël, die er dit weekend ook is gekomen. Maar nu lijken traders vooral af te wachten en te hopen dat het conflict niet verder uitbreidt.

De prijs voor Brent-olie, die in Europa als referentie geldt, schommelt maandagochtend rond de 90 dollar per vat (-0,3 procent) . De Amerikaanse oliesoort WTI werd ook iets goedkoper, tot rond de 85,3 dollar per vat. Eind vorige week stond Brent-olie nog op het hoogste peil in zes maanden.

VS willen de-escalatie

De verklaring van de Amerikaanse president Joe Biden dat de VS een tegenaanval van Israël niet zullen steunen, doet de hoop op een de-escalatie toenemen. Al blijft het vooral afwachten wat Israël zal doen.

“Wij willen geen escalatie. Wij willen geen bredere oorlog in de regio”, zo zei woordvoerder John Kirby van de Nationale Veiligheidsraad van het Witte Huis zondag op de Amerikaanse televisiezenders na de nachtelijke Iraanse aanval op Israël.

Eerder had NBC onder aanhaling van een regeringsfunctionaris bericht dat president Joe Biden aan de Israëlische premier Benjamin Netanyahu had gezegd dat de VS niet zouden deelnemen aan een offensieve operatie tegen Iran, maar daarover wou Kirby niets kwijt. “Ik ga niet in detail treden over het gesprek van de president met de premier”, zei hij. 

Het Amerikaanse leger heeft Israël in de nacht van zaterdag op zondag actief geholpen om de drones en raketten uit Iran met succes af te weren. Kirby prees “een ongelofelijke militaire prestatie” van Israël, dat volgens hem zijn millitaire overmacht in de regio nogmaals in de verf heeft gezet.

Biden zelf verklaarde zaterdagavond dat de Amerikaanse troepen hebben geholpen om “bijna alle” drones en raketten richting Israël uit te schakelen. Hij verzekerde Netanyahu ook opnieuw van de “onwankelbare” Amerikaanse steun voor de veiligheid van Israël.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content