Onderhandelingen over Griekenland brengen geen resultaat, nieuwe afspraak op maandag

Dijsselbloem en Varoufakis © Belga Image

Griekenland en de overige eurolanden hebben tijdens een bijeenkomst van ministers van Financiën geen vooruitgang geboekt in de onderhandelingen over de verdere aanpak van de schuldencrisis in het land. Maandag wordt er opnieuw vergaderd.

“We hebben geen gemeenschappelijke conclusies bereikt”, zo meldde de Belgische minister van Financiën Johan Van Overtveldt aan het eind van nachtelijke gesprekken, in wat de eerste Europese topvergadering was in aanwezigheid van de nieuw Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis.

Het Europese steunprogramma voor Griekenland verstrijkt eind deze maand, en de nieuwe, door de linkse alliantie Syriza gedomineerde regering wil af van het opgelegde besparingsbeleid en het strakke internationale toezicht. Varoufakis kwam woensdagavond onder zware druk om het programma alsnog te verlengen, maar de Griekse minister bond niet in. “We hebben het gehad over de mogelijkheid van een verlenging. Sommigen gaven daar duidelijk de voorkeur aan, maar we hebben nog niet kunnen besluiten”, zo berichtte voorzitter Jeroen Dijsselbloem.

Na zes uur vergaderen leek het erop dat de ministers alsnog een gemeenschappelijke minimumverklaring zouden opstellen, maar ook die poging mislukte. “We probeerden te werken op de volgende stappen voor de komende dagen, maar we raakten het niet eens”, erkende Dijsselbloem. Zo heeft de eerste vergadering van de ministers van Financiën van de eurolanden met Varoufakis niet de minste vooruitgang opgeleverd.

Technisch niveau

“Het zal een bijzonder moeilijke discussie blijven”, zo bevestigde Van Overtveldt de algemene teneur. De komende dagen wordt op technisch niveau voortgewerkt en maandag komen de ministers opnieuw bijeen. Dat belooft een cruciale dag te worden. “We hopen dat we op het einde van die vergadering een conclusie kunnen bereiken die zowel vanuit Grieks als Europees perspectief goed is”, zei Varoufakis, die de gesprekken van woensdag “heel constructief en uitgebreid” noemde.

De ruim zes uur durende vergadering bleef nochtans grotendeels beperkt tot een dovemansgesprek. Varoufakis argumenteerde dat de huidige koers de werkloosheid en de staatsschuld enkel maar heeft aangezwengeld en eiste dat het geweer van schouder wordt veranderd. De overige eurolanden blijven echter volhouden dat Athene de gemaakte afspraken moet naleven en vragen dat Griekenland instemt met een verlenging van het huidige programma, vooraleer er over een verlichting van de enorme Griekse schuldenlast kan gepraat worden.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content