OESO bezorgd over eurozone

© reuters

De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) heeft haar groeivooruitzichten voor de industrielanden verlaagd.

De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) heeft haar groeivooruitzichten voor de industrielanden verlaagd. Vooral voor de eurozone is men een pak somberder gestemd. Er wordt verwezen naar de geopolitieke risico’s en de dreigende deflatie in Europa.

Voor de eurozone wordt dit jaar uitgegaan van een groei met 0,8 procent. Dat is 0,4 procentpunt minder dan bij de vorige prognose in mei. In 2015 zou de economie met 1,1 procent groeien, 0,6 procentpunt minder dan voordien.

Duitsland, dat beschouwd wordt als dé groeimotor van de eurozone, ziet zijn groeivooruitzichten in dezelfde grootteorde afgebouwd, tot 1,5 procent dit jaar en 1,5 procent volgend jaar. De economie zal er dus niet verder aantrekken. Voor België worden geen nieuwe vooruitzichten gepubliceerd.

Lessen trekken uit Japanse situatie

De OESO is “bezorgd” over de projecties voor Europa. Het roept de politici op lessen te trekken uit de Japanse situatie: dat land kreeg in de jaren 1990 onverwachts te maken met deflatie of dalende consumptieprijzen. Ook voor de meeste andere economische zwaargewichten verlaagde de OESO de vooruitzichten, maar de herziening was minder fors. In de Verenigde Staten zou de economie dit jaar met 2,1 procent groeien (-0,5 procent) en volgend jaar zelfs met 3,1 procent (-0,4 procent).

Voor China blijven de vooruitzichten onveranderd, op 7,4 procent dit jaar en 7,3 procent volgend jaar. Voor India wordt de groeiverwachting zelfs verhoogd, tot 5,7 procent. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content