Nog twee Europese kandidaten voor voorzitterschap IMF

Aftredend IMF-voorzitter Christine Lagarde © reuters

Er blijven nog twee EU-kandidaten over om Christine Lagarde op te volgen als voorzitter van het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

De Europese ministers van Financiën stemmen vrijdag over een Europese kandidaat om Christine Lagarde op te volgen aan het hoofd van het IMF. De Française vertrekt dit najaar naar de Europese Centrale Bank. De lidstaten hadden een lijstje van vijf namen opgesteld, maar daar blijven er nu nog twee van over: de Nederlandse oud-minister en ex-Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem en de Bulgaarse Wereldbank-topvrouw Kristalina Georgieva.

De Portugese voorzitter van de Eurogroep Mario Centeno, de Spaanse minister van Economie Nadia Calvino en de Finse ex-Eurocommissaris Olli Rehn stapten intussen uit de race.

De kandidaat moet een gekwalificeerde meerderheid van de lidstaten achter zich zien te krijgen. Dijsselbloem geniet naar verluidt de voorkeur van Duitsland, terwijl Parijs liever Georgieva aan het hoofd van het IMF ziet. Haar verkiezing verwijst evenwel een wijziging van de regels, omdat ze als 65-jarige volgens de IMF-regels eigenlijk te oud is om nog in aanmerking te komen. Algemeen wordt aangenomen dat de Nederlander Dijsselbloem over de beste kaarten beschikt.

Het IMF, met hoofdzetel in Washington, wordt traditioneel geleid door een Europeaan. Maar de tijd dringt. Als Brussel te lang talmt methet bekendmaken van een consensuskandidaat, kunnen groeilanden als Brazilië of India de post eventueel claimen. Begin september wil het IMF alle namen van genomineerde kandidaten om begin oktober een nieuwe directeur aan te duiden.

Partner Content