Nog geen akkoord over hogere pensioenleeftijd parlementsleden
De zeven Belgische parlementen zijn er nog niet in geslaagd om het eens te raken over het verhogen van de pensioenleeftijd voor politici tot 67 jaar. Dat schrijven verschillende kranten.
Kamervoorzitter Siegfried Bracke (N-VA) had in naam van het hele federale parlement een voorstel uitgewerkt, maar een vergadering met de zeven parlementsvoorzitters donderdag draaide nog niet uit op een akkoord. Iedereen zou het er wel over eens zijn om de pensioenleeftijd op te trekken tot 67 jaar. Nu kunnen parlementsleden op 62 jaar hun pensioen opnemen.
Zitjes cumuleren
De Franstaligen proberen alles op een slinkse manier tegen te houden door de kar te overladen
Maar Waals parlementsvoorzitter André Antoine (cdH) wil ook andere zaken harmoniseren. In het Waals Parlement bestaat immers een regel waardoor het voor de meeste parlementsleden verboden is om hun zitje te cumuleren met een lokaal mandaat. Zij zullen daardoor een lager pensioen krijgen dan hun collega’s van andere parlementen. “Als we het hebben over de pensioenen in het parlement, moeten we het ook hebben over de cumulregeling en ineens alles harmoniseren”, zegt Antoine in Het Nieuwsblad, Gazet van Antwerpen, De Morgen en Het Laatste Nieuws.
N-VA vindt dat de Franstaligen hiermee een snel akkoord blokkeren. “De Franstaligen proberen alles op een slinkse manier tegen te houden door de kar te overladen”, zegt N-VA-fractieleider Peter De Roover in de kranten.
La Libre Belgique merkt op dat het hele parlementaire statuut wel eens onder de loep genomen zou kunnen worden, wil men ervoor zorgen dat parlementsleden pas op 67 hun pensioen kunnen opnemen. Want in tegenstelling tot gewone werknemers heeft een parlementslid van zestig jaar die niet herverkozen wordt, geen recht op een werkloosheidsuitkering (enkel op een tot 24 maanden beperkte uittredingsvergoeding). Op 14 september is een nieuwe vergadering. (Belga/NS)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier