Nieuwe staatsbon kent erg zwakke start op eerste inschrijvingsdag

Vicepremier en minister van Financiën Vincent Van Peteghem tijdens een plenaire zitting van de Kamer in het Federaal Parlement in Brussel op woensdag 28 juni 2023. | Foto door ERIC LALMAND/BELGA MAG/AFP via Getty Images

Er is donderdag op de eerste dag van de nieuwe staatsbon voor 5,3 miljoen euro ingetekend door particulieren. De interesse in de staatsbon is duidelijk flink afgenomen: op de eerste dag van de vorige staatsbon werd door 100.000 mensen voor enkele miljarden ingetekend.

Via de banken werd op de eerste dag waarop kon worden ingeschreven voor de nieuwe staatsbons ruim 4,7 miljoen euro opgehaald: bijna 2 miljoen voor de staatsbon op 5 jaar en bijna 2,7 miljoen euro voor de staatsbon op 8 jaar. Dat meldt het Federaal Agentschap van de Schuld. Via de Grootboeken van het agentschap gebeurden nog eens 57 inschrijvingen, goed voor meer dan 630.000 euro.

Dat staat in fel contrast met de inschrijvingen voor de vorige staatsbon, eind augustus. De teller stond toen na anderhalve dag op naar schatting 100.000 mensen die hadden ingetekend voor zo’n 4 miljard euro. Uiteindelijk werd een recordsom van 21,9 miljard euro opgehaald.

Lager rendement

Er zijn wel heel wat verschillen tussen beide uitgiftes. In augustus konden geïnteresseerden inschrijven op een eenjarige staatsbon aan verminderde roerende voorheffing, goed voor een nettorendement van 2,81 procent. De regering wou toen met de staatsbon de banken onder druk zetten om de rentes op de spaarboekjes op te trekken.

De nieuwe staatsbons bieden een brutocoupon van respectievelijk 2,60 procent (op vijf jaar) en 2,90 procent (op acht jaar). De belegger moet daar nog 30 procent roerende voorheffing op betalen, waarmee het nettorendement dus 1,82 procent (op vijf jaar) en 2,03 procent (op acht jaar) bedraagt. Een rendement dat dus heel wat lager ligt dan bij de eenjarige staatsbon die in september werd uitgegeven.

Lees ook:

Partner Content