Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen: ‘Tijdelijke vervanging voor ondernemers is totale flop’

© BelgaImage

De in 2010 ingevoerde maatregel waarbij ondernemers zich tijdelijk kunnen laten vervangen, bijvoorbeeld bij ziekte, is op sterven na dood. Dat zegt het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) maandag. Er staat momenteel nog maar één kandidaat-vervanger geregistreerd.

Het register met kandidaten bestaat sinds juli 2010. ‘Hoewel de idee achter zo’n register voor tijdelijke vervangers sterk en noodzakelijk is, is de uitwerking ervan verzopen in een administratieve mallemolen zonder enige vorm van toegankelijkheid’, stelt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws vast.

Zij pleit voor een andere aanpak. Elke zelfstandige zou voor het NSZ het recht moeten krijgen om zich onbelast te laten vervangen a rato van 500 euro per maand, bijvoorbeeld om een opleiding te volgen, bij ziekte of voor het verzorgen van een zwaar ziek familielid. De vervanger kan een andere zelfstandige zijn, een interne of externe werknemer, een gepensioneerde of een werkzoekende. Het loon dat hij ontvangt, is een nettoloon. De prestaties tellen ook mee voor alle sociale rechten, zoals ziekte, pensioen, vakantie en werkloosheid. Via een app zou volgens Mattheeuws een en ander in goede banen kunnen worden geleid, zonder al te veel administratie.

Partner Content