Nederland krijgt begrotingstekort onder controle
Nederland krijgt zijn begrotingstekort onder de 3 procent dankzij een licht economisch herstel en doorgevoerde bezuinigingsplannen. Dat blijkt uit een raming van het Nederlandse Centraal Planbureau (CPB).
Volgens het Centraal Planbureau komt het begrotingstekort dit jaar uit op 2,9 procent en volgend jaar op 2,1 procent. Daarmee voldoet Nederland aan de opgelegde ‘Brusselse’ norm van maximaal 3 procent. Europa verlangt namelijk van de lidstaten dat het tekort onder die grens blijft.
De recente prognose van het Planbureau is in ieder geval veel positiever dan de vorige raming in december 2013. Toen werd voor dit jaar rekening gehouden met een tekort van 3,3 procent.
Het Nederlandse kabinet mag zichzelf dus op de borst kloppen dat de opgelegde besparingsmaatregelen hun doel hebben bereikt: namelijk de begroting onder controle krijgen. De Nederlandse regering wordt daarbij geholpen door een lichte economische groei van 0,75 procent voor dit jaar en 1,25 procent voor volgend jaar.
Voorlopig krijgen onze noorderburen wel nog af te rekenen met toenemende werkloosheid, maar volgend jaar zou het tij beginnen te keren.
In een reactie aan het persagentschap ANP laat minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem weten dat het kabinet dit en komend jaar niet extra zal bezuinigen. “De CPB-cijfers laten zien dat Nederland herstelt van de crisis. De groei trekt aan, het begrotingstekort loopt terug en de werkloosheid daalt in 2015. De koopkracht in 2014 en daarna blijft aantrekken. Dat is positief nieuws,” aldus Dijsselbloem. De minister waarschuwt echter voor te hooggespannen verwachtingen: ‘We zijn er nog niet. Dit jaar stijgt de werkloosheid nog. Ook zijn er risico’s, zoals de invloed van de onrust in Oekraïne op de wereldhandel”. (ANP/BO)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier