Moniek Delvou: ‘De politiek zoals die nu is, mis ik niet’
Niemand belichaamde in ons land ooit meer de functie van woordvoerder dan Moniek Delvou, maar op haar 59ste stopt het professionele leven. In Trends maakt Delvou de balans op.
Moniek Delvou was gedurende vijftien razend boeiende jaren de trouwe rechterhand en spreekbuis van Jean-Luc Dehaene. Haar pad kruiste nadien nog dat van andere sterke bazen zoals Karel Vinck en Thomas Leysen (Umicore) en Jos Clijsters (Belfius). “Mensen die tegen de stroom durfden ingaan”, blikt Delvou terug. “Niet omwille van het tegendraadse, maar om dingen in beweging te zetten. Ik heb altijd geprobeerd om in de coulissen van dat leiderschap een steentje te verleggen in de rivier, zodat de rivier nooit meer stroomt zoals ervoor.”
U zette in 1999 de stap van de politiek naar het bedrijfsleven. Hebt u intussen de politieke mores zien veranderen?
Moniek Delvou: “En of. Vroeger was er veel meer gentlemanschap. Er kon nog worden gediscussieerd op een faire en correcte manier. Niet dat er in een begrotingsdiscussie nooit harde woorden vielen. Vooral Dehaene en Verhofstadt durfden daar samen in opgaan. Maar naar buiten toe bleef dat vriendelijk en beleefd. Politici scholden niet op elkaar. Er konden ook compromissen gesloten worden die extern werden verdedigd. Nu ligt alles onmiddellijk op straat en is de taal veel ongekuister. Die suddert tussen straattaal en een aanvallerige taal. De politieke zeden zijn verruwd.”
Hebt u daar een verklaring voor?
Moniek Delvou: “Niet echt. Er is wel een democratisering gekomen in de politiek. De tijd is voorbij dat het parlement bij wijze van spreken vol zat met notarissen en dokters, en dat is ook goed. Maar het parlement en de politiek mogen wel streven naar volksverheffing. Ook in discussies en debatten wordt niet meer naar elkaar geluisterd. Er gaan veel finesses verloren van een toch wel hoogstaand beroep. Een politicus heeft uiteindelijk nog altijd een sociaal contract met de burger die zich door hem of haar laat vertegenwoordigen.”
Mist u de politiek, zoals die nu wordt bedreven?
Moniek Delvou: “Soms mis ik de politiek wel, maar ze is niet meer dezelfde. De politiek zoals die nu is, mis ik niet.”
De communicatieaanpak van Dehaene en uzelf zou nu niet meer mogelijk zijn?
Moniek Delvou “Ik denk het niet. Door de sociale media is het klassieke communicatiemodel, zoals wij het gestudeerd en beleefd hebben, achterhaald en op sterven na dood. Iedereen kan een bericht de wereld insturen. Het klassieke gatekeepersmodel van de journalist bestaat niet meer. Iedereen is nu woordvoerder en iedereen is journalist. De media zijn zelf mee in dat verhaal gestapt. Dat kan niet meer worden teruggedraaid.”
Lees het volledige interview met Moniek Delvou in Trends van deze week.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier