‘Moet de dure politie nog ambassades bewaken?’

© belga

Dat vraagt Catherine De Bolle, commissaris-generaal van de federale politie zich af in Z-Talk Goossens.

De Bolle wil een kerntakendebat van de federale politie opstarten en laat zich nu omringen met experts om na te gaan welk soort taken de politie in de toekomst beter aan prive-initiatieven of het leger zou overlaten.

Bepaalde bewakingsopdrachten bijvoorbeeld. Zo vraagt ze zich af of het bewaken van (sommige) ambassades niet door anderen kan gebeuren.

Maar ook de politiebegeleidingen neemt ze onder de loep. Zo wordt er regelmatig begeleiding gevraagd voor hoogwaardigheidsbekleders die naar België komen, die daar strikt genomen wettelijk geen aanspraak op kunnen maken, stelt De Bolle.

Begeleidingen die ’s nachts gebeuren zijn ook vaak overdreven qua mankracht. Het moet mogelijk zijn daar minder mensen op in te zetten, vindt ze.

Daarnaast moet volgens haar het aantal verbindingsofficieren in het buitenland afgebouwd worden. Afhankelijk van de relatie met het land, of de toestand waarin het land zich bevindt, acht ze het niet nodig dat er overal een verbindingsofficier met de bijhorende entourage aanwezig is. Volgens haar is het beter om Europol te versterken.

In Z-Talk Goossens vertelt Catherine De Bolle hoe ze bij de politie de integriteit wil versterken, hoe het komt dat de politie zo duur is, waar de besparingsmogelijkheden zitten en waarom ze geen heimwee heeft naar de rijkswacht. (V.G.)

Z-Talk Goossens vanaf zaterdag 11 uur op Kanaal Z of via deze link

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content