‘Minder subsidies voor windenergie’

© REUTERS

Er is een compromis in de maak over de overheidssubsidies voor windmolenparken op zee.

Volgens minister van Noordzee Philippe De Backer (Open VLD) is er een compromis in de maak tussen de twee betrokken windenergieprojecten Rentel en Norther en de federale regering. Dat meldt de Standaard.

Het is de bedoeling om de overheidssubsidies aan de offshore windmolenparken over 20 jaar met een half tot één miljard euro te verlagen. Op dit moment kunnnen de projecten voor de nog te bouwen windmolenparken rekenen op 16,5 miljard euro aan subsidies.

Dat de subsidiëring van de offshore parken moet worden afgeroomd, heeft volgens De Standaard te maken met de oversubsidiëring van zonnepanelen in Vlaanderen die uiteindelijk tot de omstreden Turteltaks heeft geleid.

De Turteltaks, waarmee de verhoogde ‘bijdrage energiefonds’ op uw energiefactuur wordt bedoeld, was in die mate omstreden dat Annemie Turtelboom (OpenVLD) besliste om ontslag te nemen als Vlaams minister van Energie.

Concreet komt de geplande verlaging van de subsidies voor de projectontwikkelaars Rentel en Norther neer op een kortere subsidietermijn. Met één jaar: 19 i.p.v 20 jaar.

In ruil voor die kortere subsidietermijn zou de overheid de concessies – een langdurige verhuring van een klein deel van de Noordzee – die ze heeft toegekend aan de twee projectontwikkelaars verlengen.

Dat betekent dat beide projectontwikkelaars de terugverdientijd van hun investering over een langere periode kunnen spreiden. Op die manier moet de lagere subsidie uiteindelijk toch volstaan om de projecten te voltooien. Minister De Backer verwacht dat de ministerraad nog deze week groen licht geeft voor het bijsturen van de subsidie- en concessieregels. (DS/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content