Middenklasse is melkkoe van Di Rupo I

© Belga
Alain Mouton

Het voorbije anderhalf jaar heeft vooral de middenklasse geleden onder de besparingen van de regering-Di Rupo. Zelfs maatregelen die lovenswaardig lijken, zoals de loonstop en de hervorming van de index, doen die inkomensgroep pijn.

Het voorbije anderhalf jaar heeft vooral de middenklasse geleden onder de besparingen van de regering-Di Rupo. Zelfs maatregelen die lovenswaardig lijken, zoals de loonstop en de hervorming van de index, doen die inkomensgroep pijn.Belgen die werken maar weinig spaargeld en vermogen hebben, nemen het beste een voorbeeld aan Bernard Arnault. Maar terwijl die _ samen met veel andere steenrijke Fransen _ naar België trok omdat hier geen vermogensbelasting bestaat, doet een werkende Belgische middenklasser er goed aan zich bij de zuiderburen te vestigen. Frankrijk mag dan voor gefortuneerde mensen een fiscale hel zijn, maar wie vooral leeft van zijn inkomen uit arbeid, betaalt er minder belastingen dan in ons land. Een Belg met een jaarlijks belastbaar inkomen van 25.000 euro wordt al belast tegen het marginale tarief van 45 procent. In Frankrijk is dat slechts 30 procent, in Nederland 10,8 procent.

Ook op elke extra euro die hij verdient, draagt deze Belg het tarief van 45 procent af. En zodra zijn belastbare inkomen de grens van 37.730 euro (geïndexeerd bedrag voor het inkomstenjaar 2013) overschrijdt, zit hij al in de hoogste belastingschijf van 50 procent. Bijna nergens in West-Europa kom je zo snel in het hoogste belastingtarief terecht als in België. Mensen uit de middenklasse _ gezinnen met een netto belastbaar inkomen tussen 50.000 en 100.000 euro per jaar _ worden hier belast alsof ze een hoog inkomen hebben.

Mes in de belastingvoordelen

Tegenover die hoge belastingvoeten staan allerlei aftrekken, belastingvoordelen en fiscale kredieten. Maar daar heeft de regering-Di Rupo het voorbije anderhalf jaar drastisch het mes in gezet. Vooral tweeverdieners uit de middenklasse ondervinden daar de gevolgen van. Afhankelijk van zijn inkomen kan de extra belasting voor een middenklasser al gauw oplopen tot ettelijke honderden euro’s. Een gezin waarvan elke partner een belastbaar inkomen van 45.000 heeft, betaalt bijna 600 euro extra per jaar. Een koppel met een laag belastbaar inkomen _ ieder zo’n 15.000 euro per jaar – draagt daarentegen 50 euro minder belastingen af.

Reële loonstop

Een vaak vergeten aanslag op de middenklasse is de reële loonstop die de federale regering voor de volgende twee jaar heeft afgekondigd. Om de concurrentiekracht van de Belgische bedrijven te stimuleren, worden de lonen in 2013 en 2014 enkel nog aangepast aan de index. Dat is een lovenswaardige maatregel, aangezien die ertoe bijdraagt dat de loonkosten van de bedrijven onder controle worden gehouden. Maar economen stellen dat het bijvoorbeeld beter was geweest een substantiële verlaging van de werkgeversbijdrage door te voeren. Fiscaal expert Michel Maus spreekt onomwonden over een ‘loonsverlaging’ in plaats van over een ‘lastenverlaging’. De werkgevers krijgen een loonkostenverlaging, maar de werknemers zien hun loon minder snel stijgen, terwijl de belastingdruk hoog blijft.

Geen werkbonus

De middenklasse wordt dubbel geraakt, aangezien zij geen beroep kan doen op de aantrekkelijke werkbonus. Dat is een systeem om de werknemersbijdragen voor de sociale zekerheid te verminderen. Het wil werknemers met een laag loon een hoger nettoloon garanderen, zonder het brutoloon te verhogen. Werknemers met een maandloon van maximaal 2385,41 euro kunnen er gebruik van maken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content