Merkel wil invloed ECB beperken

© belga

Voor haar vertrek naar de eurotop in Brussel liet de Duitse bondskanselier Merkel duidelijk verstaan dat een grotere rol van de Europese Centrale Bank (ECB) bij de redding van de eurozone uitgesloten is.

Kanselier Merkel is er woensdag na een toespraak in de Bundestag in geslaagd een ruime meerderheid (503 op 596) van de parlementsleden voor het Duitse plan te winnen. Dat plan ondersteunt een uitbreiding van het Europees noodfonds EFSF (European Financial Stability Facility). Daarbij zou de locomotief van de eurozone tot nader order niet meer dan 211 miljard euro in het EFSF-noodfonds pompen.

ECB

In haar toespraak – enkele uren voor de eurotop – benadrukte Merkel dat alle modellen die steunen op een deelname van de Europese Centrale Bank aan het EFSF-noodfonds niet langer bespreekbaar zijn. Dat druist in tegen de visie van een aantal economen, die precies op de ECB rekenen om de eurozone van de ondergang te redden.

De kritiek van Merkel op een mogelijke participatie van de centrale bank aan het noodfonds vloeit voort uit een agendapunt voor de eurotop van woensdagavond, dat dinsdag bekendraakte en toen al op een Duits veto botste. In dat agendapunt werd de mogelijkheid geopperd dat de ECB staatsobligaties van schuldenlanden zou blijven opkopen. Die aankooppolitiek werd door de ECB zelf steeds als ‘tijdelijk’ beschouwd.

Draghi

De Europese Centrale Bank liet via de nieuwe topman Mario Draghi woensdag nog weten dat de interventies van de ECB tijdelijk blijven. Hoewel Draghi zich nog niet officieel uitgesproken had over de steun van de ECB aan landen met schuldenproblemen, staat hij bekend als een tegenstander van de ‘obligatiepolitiek’ van zijn voorganger Jean-Claude Trichet. Om de rente te drukken van het noodlijdende Italië en Spanje kocht de ECB intussen al voor 170 miljard euro aan staatsobligaties aan.

Griekenland

De Europese leiders moeten zelf ‘al het mogelijke doen’ om de Griekse economie weer te laten groeien, zei Merkel woensdag voor de Bundestag. Athene moet in ruil daarvoor wel aanvaarden dat het onder permanent toezicht wordt geplaatst. Hoewel op de eurotop van juli werd overeengekomen met de privésector dat de Grieken op een schuldkwijtschelding van 21 procent kunnen rekenen, herhaalde Merkel haar oproep voor een sterker engagement van de banken. Aangezien de Grieken nog een lange en moeizame weg in het vooruitzicht hebben, ziet de bondskanselier het liefst een ‘haircut’ van 50 procent voor de Grieken.

Stabiliteit

De hervormingen die zullen worden doorgevoerd, moeten een politiek van stabiliteit binnen de Europese Unie verankeren, aldus Merkel. De kanselier mikt daarbij op een verdragswijziging. De slechte leerlingen van de klas kunnen zich in die optiek – onder toezicht van het Europese Hof van Justitie – aan sancties verwachten als ze zich niet aan de regels houden.

Woensdagavond komen de leiders van de 27 landen van de Europese Unie bijeen voor wat door velen beschouwd wordt als de ‘eurotop van de laatste kans’. Ook wat Merkel betreft is het ‘nu of nooit’. (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content