Merkel: ‘Begrotingspact blijft zoals het is’

© belga

De Duitse bondskanselier Angela Merkel verwelkomt de nieuwe Franse president Hollande met ‘open armen’, maar laat daarbij duidelijk verstaan dat er in geen geval opnieuw onderhandeld wordt over het Europees begrotingspact.

Bondskanselier Merkel reageerde maandag op de resultaten van de verkiezingen in Frankrijk en Griekenland. De Fransen trokken naar de stembus om een nieuwe president te kiezen, de Grieken mochten vervroegd stemmen om een nieuw parlement samen te stellen.

Met de socialist Hollande krijgt de Duits-Franse locomotief van de eurozone een andere kleur. Merkel mag de nieuwe Franse president dan wel met open armen ontvangen, op een koerswijziging binnen de eurozone moet Hollande alvast niet rekenen.

“Het is niet mogelijk opnieuw te onderhandelen over het begrotingspact ,” liet de Duitse bondskanselier maandag weten. Hollande had er tijdens zijn verkiezingscampagne namelijk herhaaldelijk op gewezen dat de teugels van het begrotingspact best gevierd kunnen worden ten voordele van een zogenaamd ‘groeipact’.

Meer aandacht voor economische groei en minder nadruk op besparingen, als het van Hollande afhangt. Maar niet als het van Merkel afhangt. “Het begrotingspact werd ondertekend door 25 landen en staat dus niet ter discussie,” aldus Merkel. De bondskanselier houdt er weliswaar rekening mee dat de gesprekken tussen Duitsland en Frankrijk een andere klemtoon krijgen, maar ze blijft ervan overtuigd dat beide landen over de ’twee zijden van dezelfde medaille’ spreken. “Er wordt enkel vooruitgang geboekt via een degelijk financieel beleid plus economische groei,” zei de bondskanselier. Wanneer Merkel de nieuwe Franse president ontmoet, staat nog niet vast. Op 15 mei vindt de geplande machtsoverdracht in Parijs plaats,

Over de verkiezingsuitslag in Griekenland wees Merkel erop dat de huidige structurele hervormingen moeten worden voortgezet. De Grieken dienden eerder een hervormingsplan op tafel te leggen vooraleer ze aanspraak konden maken op een noodpakket van Europa. (Reuters/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content