Luxemburg wil sleutelen aan bankgeheim

© reuters
Bart Osaer Redacteur Trends.be

Luxemburg overweegt een grotere transparantie binnen de banksector in de strijd tegen belastingfraude. Dat heeft minister van Financiën Luc Frieden verklaard.

Luxemburg overweegt een grotere transparantie binnen de banksector in de strijd tegen belastingfraude. Dat heeft minister van Financiën Luc Frieden verklaard.

In een interview met de Duitse krant de Frankfurter Allgemeine Zeitung zei Frieden dat hij bereid is samen te werken met de buitenlandse fiscale autoriteiten. Luxemburg staat sinds jaar en dag bekend om zijn bankgeheim.

Met name Duitsland heeft al herhaaldelijk laten verstaan dat Luxemburg bij buitenlanders in trek is als belastingparadijs.

Minister van Financiën Frieden erkende in het interview met de Duitse krant dat andere landen in toenemende mate meer informatie eisen over wat met het geld van hun burgers op buitenlandse rekeningen gebeurt.

“De internationale trend richt zich op een automatische uitwisseling van bankgegevens. We zijn daar niet langer mordicus tegen,” aldus de Luxemburgse minister.

Luxemburg telt slechts 500.000 inwoners, maar beschikt over een financiële sector die ruim 20 maal het bbp (bruto binnenlands product) van het land omvat.

Frieden benadrukt evenwel dat Luxemburg, ondanks de vervlechting met de financiële dienstverlening, niet afhankelijk is van buitenlanders die belastingen willen ontduiken. De minister heeft eerder al verklaard dat vermogende klanten zich veeleer aangetrokken voelen door de kwaliteit van de dienstverlening van de banken in het land, dan door het bankgeheim ‘an sich’.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content