Luxemburg plooit voor soepeler bankgeheim
Luxemburg gaat er uiteindelijk mee akkoord om de geheimhouding rond bankgegevens ‘gedeeltelijk op te heffen. Dat heeft premier Jean-Claude Juncker meegedeeld in het Luxemburgse parlement.
Luxemburg gaat er uiteindelijk mee akkoord om de geheimhouding rond bankgegevens ‘gedeeltelijk’ op te heffen. Dat heeft premier Jean-Claude Juncker meegedeeld in het Luxemburgse parlement .
“We kunnen zonder gevaar de automatische uitwisseling van bankgegevens introduceren vanaf 1 januari 2015,” zei Juncker woensdag in het parlement. Volgens de premier is de Luxemburgse banksector er ‘klaar voor’.
Bankgeheim in Luxemburg en Oostenrijk
Het Groothertogdom Luxemburg en Oostenrijk zijn op dit moment de enige landen in de eurozone die bij hun bankgeheim zweren, en wisselen dus geen bankgegevens van ‘niet-inwoners’ uit met andere landen.
Lekken
Beide landen kwamen evenwel onder druk te staan nadat de zaak ‘offshore leaks’ begin april aan de oppervlakte kwam. Onderzoeksjournalisten van het “International Consortium of Investigative Journalists” (ICIJ) uit Washington publiceerden een lijst van tienduizenden offshore-bedrijven op belastingparadijzen, zoals de Britse Maagdeneilanden of de Cookeilanden.
Druk van de VS
Toch plooit Juncker niet voor de druk van de offshore leaks of het tumult rond de Cypriotische bankencrisis. De Luxemburgse premier voelt vooral de druk van de VS, die in 2010 de zogenaamde Facta-wet tegen belastingontduiking hebben ingevoerd. Dat betekent dat buitenlandse banken verplicht zijn gegevens door te spelen van klanten die belastingen moeten betalen in de VS. De toepassing van die wet wordt door de VS bilateraal onderhandeld.
“De Amerikanen willen enkel samenwerken met landen die de automatische uitwisseling van informatie aanvaarden. Onze financiële sector kan zich niet terugtrekken uit de Amerikaanse markt”, aldus Juncker. “We kunnen aan Europa niet weigeren wat we aanvaarden van de VS,” verduidelijkte hij.
Wat verandert er?
Vanaf 2015 wordt informatie over intresten die worden uitbetaald aan personen die in een andere lidstaat van de EU verblijven, automatisch uitgewisseld. Op die manier worden die in hun eigen lidstaat belast. Voor wie in Luxemburg verblijft, verandert er niets: een bronheffing van 10 procent met behoud van het bankgeheim. Voor de VS zal Facta gelden, voor de overige landen verandert er niets, en blijven dubbelbelastingverdragen van kracht.
Wachten op Oostenrijk
De Oostenrijkse kanselier Werner Faymann gaf maandag in een reactie te kennen dat zijn land bereid is over een versoepeling van de uitwisseling van fiscale informatie te praten in de strijd tegen fiscale fraude. Zondag had minister van Financiën Maria Fekter echter nog laten weten dat het Oostenrijkse standpunt ongewijzigd blijft. (Belga/BO)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier