Luc Coene waarschuwt Koen Geens: ‘Is de logica zelf dat waarborgregeling ARCO staatsteun is’

Luc Coene (NBB) © belga

Dat ontslagnemend minister van Financiën Koen Geens (CD&V) zich verzet tegen de Europese Commissie in haar oordeel over Arco, is Luc Coene, de gouverneur van de Nationale Bank, in het verkeerde keelgat geschoten.

Dat ontslagnemend minister van Financiën Koen Geens (CD&V) zich verzet tegen de Europese Commissie in haar oordeel over Arco, is Luc Coene, de gouverneur van de Nationale Bank, in het verkeerde keelgat geschoten. Dat schrijft De Tijd.

‘Als je naar de feiten kijkt, kon de Commissie niet anders. Als de overheid beslist om aandeelhouders wier aandelen in waarde zijn gedaald te compenseren, is het toch logisch dat de Europese Commissie daarop reageert? Dat het om staatssteun gaat, is toch de logica zelve’, betoogt Luc Coene.

Hij waarschuwt voor de gevolgen van een oplossing, waarbij Geens denkt aan een schadeloosstelling van de Arco-coöperanten.

‘Men moet opletten voor een precedent. Aandeelhouders van een privébedrijf compenseren is verregaand. Als men gaat compenseren, weten we niet waar dat eindigt. Dan dreigt men dat ook voor anderen te moeten doen. De kans is groot dat ook andere coöperanten zo’n behandeling eisen. En dat is alles behalve evident. En wat met de Fortis-aandeelhouders? Ook die dreigen compensatie te eisen voor hun geleden verlies’. (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content