“Loonmatiging kan tot 73.000 jobs opleveren” (VBO)

© Belga

De stijging van de lonen beperken, kan de komende jaren 60.000 tot 73.000 banen opleveren. Dat blijkt uit een studie van professoren Filip Abraham en Joep Konings (KULeuven) in opdracht van het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO).

Die vraagt de politieke partijen betrokken bij de regeringsonderhandelingen dan ook de loonkostenhandicap af te bouwen. De werkgevers roepen ook de vakbonden op om tijdens de onderhandeling van het interprofessioneel akkoord (IPA) rekening te houden met de cijfers.

Abraham en Konings onderzochten het verband tussen loonkosten, productiviteit en werkgelegenheid.

De professoren kwamen tot de vaststelling dat als de loonkost stijgt, de werkgelegenheid afneemt. Tweede conclusie is dat bij loonstijging de bedrijven hun productiviteit op peil proberen te houden door werknemers te vervangen door machines of door outsourcing. Ook dit kost dus jobs.

“Deze studie toont dus aan hoe belangrijk het is de loonkostontwikkeling onder controle te houden”, dixit het VBO. Toch zijn sinds 1996 de loonkosten in ons land 3,5 pct sneller gestegen dan het gemiddelde in onze buurlanden. De opmerkelijkste vaststelling uit de studie is dat als deze loonkostenhandicap de komende legislatuur wordt afgebouwd naar 0 pct, dit 60.000 tot 73.000 extra jobs kan opleveren.

Het VBO vraagt de politiek dan ook om het terugdringen van de loonhandicap “duidelijk in het regeerakkoord te schrijven” en de vakbonden “om de komende weken en maanden te gebruiken om zonder taboes naar oplossingen te zoeken”.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content