Klimaatonderhandelaar Peter Wittoeck: ‘Ik heb mijn ambities naar beneden bijgesteld’

Peter Wittoeck in Z-Talk Goossens © Kanaal Z
Veronique Goossens Anker Kanaal Z en opiniemaker Knack.be

Dat zegt Peter Wittoeck, toponderhandelaar voor België tijdens de VN-klimaatonderhandelingen over de nakende klimaattop in Parijs, in Z-Talk Goossens op Kanaal Z.

De 21ste klimaattop van Parijs werd lange tijd gezien als het momentum om de klimaatopwarming tegen 2100 onder 2 graden te houden. Eerder deze week liet de topvrouw van de VN-klimaatonderhandelingen Christiana Figueres al verstaan dat ze op dit ogenblik niet gelooft in een opwarming van 2 graden, volgens haar wordt het zeker 3 graden. Dat zegt ze op basis van de plannen die nu al zijn voorgesteld, goed voor ongeveer 60 procent van de broeikasgasemissies wereldwijd. Vandaag bepalen ook de Europese ministers van Milieu wat hun onderhandelingspositie zal zijn in Parijs.

Peter Wittoeck, hoofd van de afdeling Klimaatverandering van de FOD Volksgezondheid en Milieu, is mild voor China, veruit de belangrijkste uitstoter van broeikasgassen. ‘Ze doen vaak meer dan ze internationaal doen uitschijnen.’ Ook Obama krijgt van hem een voldoende, omdat ‘hij niet veel meer kan doen dan wat hij heeft voorgesteld. Je zit in de VS immers met een republikeinse meerderheid die niet gelooft dat klimaatopwarming door de mens wordt veroorzaakt. Maar wat Obama voorstelt is niet genoeg en dus zullen ook de VS moeten worden aangespoord tot een hoger inspanningsniveau. Daarom zal er een traject gezocht worden voor de langere termijn, waar we dan langzamerhand naartoe kunnen evolueren.’

Volgens Wittoeck zal de top in Parijs dus niet zo ambitieus eindigen dan aanvankelijk gedacht. Maar hij blijft, ondanks bijna 20 jaar onderhandelen op VN-klimaatconferenties – optimistisch.

‘Je moet ervoor zorgen dat er een proces komt dat het ambitieniveau omhoog trekt. Dat je de lage ambitie niet voor te lange tijd insluit. De economie moet ook de juiste signalen krijgen. In eerste instantie zullen de ambitieniveaus nog niet zo bindend zijn. Maar op de lange termijn zal dat wel moeten.’

Z-Talk Goossens: vanaf zaterdagochtend 11 uur op Kanaal Z. Bekijk de volledige uitzending nu al online.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content