Alain Mouton
Klassiek arbeidscontract is blijver
Veel zelfverklaarde futurologen gooien conjuncturele en structurele evoluties door elkaar, oordeelt Trends-redacteur Alain Mouton.
Het succes van digitale platformen als Uber en Airbnb doet vermoeden dat we naar een totaal andere arbeidsmarkt gaan. Mensen bieden via dat kanaal diensten aan en verdienen niet langer als werknemer maar als zelfstandige de kost. Meer en meer werknemers zullen voor het zelfstandigenstatuut kiezen, voorspellen de believers. En wie toch nog loontrekkende blijft, zal het vooral moeten hebben van tijdelijke contracten.
Wie naar de cijfers kijkt ziet nochtans geen revolutie. Het aantal zelfstandigen in België is de voorbije jaren redelijk stabiel gebleven: van 12,7 procent van de werkende bevolking in 2004 naar 13,2 procent in 2014, zo leren cijfers van Randstad. Het aantal zelfstandigen zonder personeel steeg in die periode in beperkte mate van 8,2 naar 9,2 procent. In de Europese Unie bleef het percentage zelfstandigen (10,3 %) stabiel. Het aantal tijdelijke contracten voor loontrekkenden in de Europese Unie is in tien jaar met amper 1 procent gestegen. En in de groeilanden neemt het gewicht van de klassieke loontrekkende tewerkstelling gestaag toe. Het klassieke arbeidscontract is een blijver.
‘Klassiek arbeidscontract is blijver’
De fout die vele zelfverklaarde futurologen maken, is dat ze conjuncturele en structurele evoluties door elkaar gooien. Als het aantal loontrekkenden in een bepaalde periode stabiliseerde en er een lichte stijging van het aantal zelfstandigen – vaak in bijberoep – was, dan was dat vooral omdat mensen in economisch moeilijke tijden voor het zelfstandigenstatuut kiezen, vaak onder druk van de opdrachtgever.
Halfweg augustus raakte bekend dat de drie regionale arbeidsdiensten in het tweede trimester een recordaantal van 109.749 jobaanbiedingen hebben binnengekregen. Daarmee is het jobaanbod op het hoogste peil sinds 2007. De aantrekkende conjunctuur zal bedrijven ertoe aanzetten opnieuw meer mensen met vaste contracten aan te werven, en niet langer met zelfstandigen te werken.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier