Karel Van Eetvelt (Unizo): ‘Regeringsmaatregelen leiden niet tot nieuwe jobs’

Karel Van Eetvelt © Belga Image

Een reeks regeringsmaatregelen die tot extra jobs moesten leiden, dreigt ­op niets uit te draaien. Zo luidt de waarschuwing van Unizo-topman Karel Van Eetvelt.

Karel Van Eetvelt, topman van werkgeversorganisatie Unizo, wijst op de stijging van de index door bijkomende belastingen, waardoor de indexsprong een maat voor niets aan het worden is. De loonlastenverlaging brengt evenmin het gewenste effect, waarschuwt hij.

“Wat men met de ene hand geeft, pakt men met de andere weer terug. Daardoor aarzelen de ­ondernemers om echt te investeren”, zegt Van Eetvelt in een interview met De Standaard. Daardoor aarzelen de ­ondernemers om echt te investeren, klinkt het.

Indexsprong

Van Eetvelt merkt op dat de indexsprong moest dienen om onze concurrentiekracht te verhogen, meer werkgelegenheid te creëren en de koopkracht te verhogen. “Maar het effect ervan is bijna volledig uitgehold door de hogere belastingen”, oordeelt de Unizo-topman.

“De bedrijven betalen de factuur, maar zien hun inkomsten niet stijgen. Daardoor komen die jobs er niet bij”, verduidelijkt Van Eetvelt.

Loonlastenverlaging

Hetzelfde geldt voor de loonlasten­verlagingen, die volgens Van Eetvelt dreigen uitgehold te worden door de vormingsverplichting van vijf dagen per jaar. “Ik heb niets tegen vorming. Maar die last in de nek van de werkgever draaien is een probleem. Daardoor dalen de loonkosten op het einde van de rit maar met twee in plaats van vijf procent, en missen we ook daarvan het effect,” klinkt het.

Hoewel uit cijfers blijkt dat de werkgevers aan het aanwerven zijn, gebeurt dat volgens Van Eetvelt niet snel genoeg. ‘De middelen zijn er, de banken houden de vinger niet meer op de knip, maar de mensen aarzelen om te investeren, omdat ze niet zeker zijn van wat er gebeurt”, waarschuwt hij.

(DS/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content