Kansen op redding Congoboot drastisch geslonken

© belga

De kans dat de Congoboot – de Charlesville – alsnog van de sloophamer gered wordt, is bijzonder klein geworden.

De kans dat de Congoboot – de Charlesville – alsnog van de sloophamer gered wordt, is bijzonder klein geworden.

De bevoegde Duitse autoriteiten (de Erfgoeddienst van de deelstaat Mecklenburg-Vorpommern en de Oberbürgermeister Methling van Rostock) hebben immers de bescherming ingetrokken van de nog altijd in Rostock voor anker liggende boot.

De noodoproep van Vlaams minister Geert Bourgeois van 7 mei bleef dus zonder gevolg. Bourgeois vroeg de Duitse autoriteiten om wat meer tijd te krijgen om het dossier grondig te bestuderen en alsnog een oplossing uit te werken. In de praktijk heeft curator Tobias Schulze nu opnieuw de handen vrij om het historische schip over te dragen aan koper Argent Ventures Ltd, met zetel op de Seychellen. Achter deze vennootschap schuilt de Nederlandse groep Dick van der Kamp Shipsales BV, die eerder dit jaar liet weten het schip te willen verschroten op een werf in Klaipeda (Litouwen).

Vlaamse erfgoedspecialisten reageren geschokt op de opheffing van de bescherming. “De kans dat de waardevolle Congoboot alsnog gered wordt, is nu wel bijzonder klein geworden,” zegt een Vlaamse erfgoedexpert die het dossier op de voet volgt. Ook Europa Nostra, de koepel van Europese erfgoedorganisaties, heeft naast nog andere erfgoedinstanties vorige week nog aangedrongen op het behoud van het beschermd statuut, maar kennelijk dus allemaal tevergeefs. Vlaams minister Geert Bourgeois kan nu in het beste geval alleen tot bescherming overgaan als de boot eerst de Vlaamse wateren bereikt, maar die kans is nu wel zeer klein geworden vermits de groep van der Kamp over een rechtsgeldige koopacte beschikt.

Eind april liet de Gentse zakenman Tom De Wilde weten dat hij kandidaat-koper was van de boot. Maar noch in Vlaanderen noch in Duitsland werd die melding ernstig genomen. De bevoegde diensten van de deelstaat Mecklenburg-Vorpommern wezen zijn voorstel zelfs boudweg af. Het dossier bleek veel te onvolledig, te zwak onderbouwd en zonder de gevraagde garanties.

De Vlaamse zakenman is omwille van zijn verleden in bepaalde dossiers (zoals zijn dubieuze rol destijds in de strijd rond Flanders Expo) bepaald niet onbesproken. Uit cijfers van Graydon blijkt bovendien dat zijn firma’s (Media Trader, The Bottom Line en nv De Kouter) of de vennootschappen waarin hij mee investeert (zoals Think Media) op financieel vlak en qua financiële gezondheid eerder ondermaats scoren.

Twijfelachtig is ook de rol die Watererfgoed Vlaanderen in dit dossier heeft gespeeld. De organisatie heeft zich in Rostock een jaar lang gemanifesteerd als zaakgelastigde zonder dat daar evenwel een mandaat van de in dit dossier bevoegde Vlaamse overheid, of de stad Antwerpen, tegenover stond. In het Duitse Rostock bleef deze Vlaamse déconfiture bepaald niet onbesproken. (KC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content