‘Kans op sociale onrust in Europa neemt toe’

© reuters
Bart Osaer Redacteur Trends.be

Met ruim 26 miljoen Europeanen zonder werk neemt de kans op sociale onrust binnen de EU toe. Zo luidt de waarschuwing van de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO).

Met ruim 26 miljoen Europeanen zonder werk neemt de kans op sociale onrust binnen de EU toe. Zo luidt de waarschuwing van de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO).

De werkgelegenheid binnen de Europese Unie (EU) is aanzienlijk verslechterd als gevolg van de begrotingsperikelen en de daaraan gekoppelde besparingsmaatregelen door de afzonderlijke lidstaten.

Het laatste halfjaar hebben ruim een miljoen mensen in de EU hun baan verloren, berekende het IAO. Sinds het begin van de crisis in 2008 is dat aantal opgelopen tot 10 miljoen. Omgerekend bereikte de werkloosheidsgraad in de Europese Unie in februari 10 procent. Met de eurozone is het met 12 procent werklozen nog erger gesteld.

Slechts 5 van de 27 EU-lidstaten (Duitsland, Oostenrijk, Hongarije, Luxemburg en Malta) zijn erin geslaagd een werkgelegenheidsgraad te bereiken dat vergelijkbaar is met het niveau van voor de crisis.

In Cyprus, Griekenland, Portugal en Spanje is de werkgelegenheidsgraad de afgelopen twee jaar met niet minder dan 3 procent afgenomen.

Verontrustend is de woekerende jeugdwerkloosheid (23,5 procent) en het grote aantal laaggeschoolde werkzoekenden dat vruchteloos op zoek is naar een baan. In Griekenland en Spanje piekt de werkloosheidsgraad voor jongeren onder de 26 jaar tot respectievelijk 58 en 55 procent.

Volgens het IAO is de werkloosheid in de Europese Unie uitgegroeid tot een structrureel probleem. Dat betekent dat in de 19 van de 27 Europese lidstaten 40 procent van de werkzoekenden langdurig en ‘ontmoedigde’ werklozen zijn. In dat verband zou de kans op sociale onrust ruim tien keer (12 procent) groter zijn dan vóór het uitbreken van de crisis het geval was.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content